AB-AstraZeneca tartışması sürüyor: Sözleşme kamuoyu ile paylaşılacak

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AztraZeneca şirketi ile imzalanan sözleşmenin 'şeffaflık sağlamak için' kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini söyledi. 'Yükümlülüklerin yerine getirilmesini' talep eden Von der Leyen, "Bağlayıcı hükümler var ve sözleşme çok net" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) ile AstraZeneca arasında aşı teslimatlarının zamanında yapılmaması nedeniyle başlayan tartışma devam ederken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 'yükümlülüklerin yerine getirilmesini' talep etti. AstraZeneca'nın CEO'su Pascal Soriot'un "Aşı teslim tarihleri konusunda taahhüt vermedik" açıklamasının ardından AB'nin AstraZeneca şirketiyle yapılan anlaşmanın bir kısmını kamuoyu ile paylaşmaya hazırlandığı bildirildi.

'MAKUL BİR AÇIKLAMA YAPILSIN'

'Şeffaflık sağlamak için' sözleşmenin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini söyleyen Ursula von der Leyen, ağustos ayında imzalanan anlaşmanın 'bağlayıcı hükümler içerdiğini' aktardı. Oxford/AstraZeneca aşısının teslimatından yaşanan gecikmeler için 'makul bir açıklama' beklediklerini ifade eden Von der Leyen, "Bu konuda netlik talep ediyoruz" dedi. Avrupa Komisyonu Başkanı, şu ifadeleri kullandı: "Başlangıçta zorluk yaşamaları tamamen anlaşılır bir durumdu, bu tüm şirketler için geçerliydi. Bu bir sorun değil ancak istediğimiz, bu sorunlara makul bir açıklama getirmeleri. Bağlayıcı hükümler var ve sözleşme çok net."

ASTRAZENECA'DAN TEPKİ

AstraZeneca CEO'su Pascal Soriot, Avrupa Komisyonu'nun 'aşı tedarikini yavaşlatan firmalara karşı yasal yollardan harekete geçileceğini' açıklamasının ardından, tepki göstermiş, 'aşı teslim tarihleri konusunda taahhüt verilmediğini' savunmuştu. La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, "AB ile yapılan aşı sözleşmesi çok açık. AB'ye taahhüdümüz, elimizden gelenin en iyisini yapacağımız şeklinde" diyen Sariot, "Dünya nüfusunun yüzde beşine sahip olan Avrupa, aylık küresel tedarikimizin yüzde 17'sini alıyor" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)