9 bin yıllık 'deniz kabuklu kafatası'nın yüzü yeniden canlandırıldı

Arkeolog Kathleen Kenyon tarafından Eriha’da keşfedilen Eriha kafatasının yüzü yeniden canlandırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İngiliz arkeolog Kathleen Kenyon tarafından 1953 yılında Ürdün Nehri kıyısındaki Eriha'da keşfedilen kafatasının yüzü, en son rekonstrüksiyon teknikleri sayesinde yeniden canlandırıldı.

Projeye liderlik yapan grafik uzmanı Cícero Moraes, 9 bin yıl önce gözlerinde deniz kabuklarıyla gömülen kafatasının “dünyadaki ilk yüz rekonstrüksiyonu” olduğunu söyledi.

Şu anda British Museum’da bulunan kafatasının daha gerçekçi görünmesi amacıyla alçıyla kaplandığı ve yine aynı sebeple gözlerine deniz kabuğu yerleştirildiği düşünülüyor.

 

Arkeofili'nin aktardığına göre Moraes, kafatasının başlangıçta bir kadına ait olduğunun düşünüldüğünü ancak devam eden gözlemlerle bir erkek kafatası olduğunun belirlendiğini söyledi. Yeni tahmine göre kafatası 30’lu veya 40’lı yaşlarında koyu saçlı bir erkeğin yüzünü gösteriyor.

Moraes'e göre British Museum’daki kafatasının alışılmadık bir özelliği, kafatasının ortalamadan önemli ölçüde daha büyük olması.

ERİHA KAFATASLARININ KEŞFİ

Batı Şeria’da bir Filistin şehri olan Eriha’nın dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu düşünülüyor. Kafatasları 1953 yılında, yaklaşık 11 bin yıldır yerleşimin olduğu düşünülen Eriha'da keşfedildi.

Bulunan yedi kafatasının her biri alçıyla kaplanmıştı ve kafataslarının içindeki boşluklar toprakla doluydu. Ayrıca göz yuvalarının üzerine deniz kabukları yerleştirilmişti ve bazılarında kahverengi boya izleri vardı.

Kafataslarının Eriha’nın en eski sakinlerinden bazılarının portreleri olabileceği düşünülse de, aynı döneme ait 50’den fazla sıvalı kafatası bulundu. Bunların bir cenaze töreninin kalıntıları olduğu düşünülüyor.