8 Mart gece yürüyüşüne katılan 35 kişiye hapis cezası isteniyor

Yıllardır kadınların Taksim'de yapmak istediği 8 Mart Gece Yürüyüşüne izin verilmiyor. 2020 yılında yapılan eylemde gözaltına alınan 35 kişi için 1 yıl hapis cezası istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Taksim'de 2020 yılında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşüne katılan ve dağılmaları yönündeki polisin ikazına uymadıkları gerekçesiyle yargılanan 33'ü kadın toplam 35 kişinin yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, tüm sanıkların "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçundan 1 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmalarını talep etti.

DHA'nın haberine göre, İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklardan katılan olmadı. Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasında, olay günü kadınların 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü adı altında toplandıklarını, üzerinde "Patriyarkaya karşı gücümüz Feminist Mücadele" yazılı pankart açıp slogan atarak Taksim Meydanı istikametine yürümek istediklerini, güvenlik güçleri tarafından Sıraselviler Caddesi 41 numara önünde alınan tedbirler kapsamında durdurulduklarını ve dağılmaları yönünde polis tarafından ikaz edildiklerini belirtti. Kadınların polisin ikaz ve uyarılara rağmen yürümekte ısrar ettikleri, bunun sonucunda ise polis tarafından kalkanlarla Firuzağa Meydanı istikametine doğru alandan uzaklaştırıldıkları, polisin uyarı ve ikazlarına uymayarak yürümekte ısrar etmeleri sonucunda ise, ilk olarak grubun içerisinden 8 kadın ve 2 erkeğin yakalandığı, Sıraselviler Caddesi 99 numara önü Yeni Yuva Sokak kesişiminde bulunan yaklaşık 80 kişilik grubun ise tüm uyarı ve ikazlara uymayarak dağılmamakta ısrar etmeleri üzerine yine kalkanlarla alandan uzaklaştırılmaya çalışıldığı, grubun slogan atmaya devam ettiği ve grup içerisinden 25 kadının daha gözaltına alındığı anlatıldı.

1 SUÇTAN CEZA, 2 SUÇTAN BERAAT İSTENDİ

Savcı, 35 sanığın "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçundan ayrı ayrı 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti. Savcı, sanıkların "Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Kamu malına zarar verme" suçlarının ise sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle beraatlarını istedi. Sanıkların avukatları, esasa ilişkin mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamak için süre istedi. Mahkeme, savunmaların hazırlanması için süre vererek duruşmayı 2 Mayıs'a erteledi.

(HABER MERKEZİ)