İstanbul'da 8 Mart eylemi: 'Yoksulluğa feminist isyandayız'

Emek sömürüsüne, işsizliğe ve cezasızlık politikasına karşı çıkan kadınlar, "Değiştirecek gücümüz var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün salı gününe denk gelmesi nedeniyle, kadınlar bugün Kadıköy'de bir araya gelerek miting düzenledi. İstanbul 8 Mart Kadın Platformu'nun çağrısıyla saat 13.30 itibarıyla Kadiköy İskele Meydanı'nda toplanıldı. "Yoksulluğa, şiddete, sömürüye karşı mücadelemizi büyütüyoruz. Değiştirecek gücümüz var!" pankartı açıldı. "Kadınlar birlikte güçlü", "Kadın cinayetleri politiktir", "Trans cinayetleri politiktir" sloganları atıldı. 

Türkçe ve Kürtçe okunan basın açıklamasında yoksulluk vurgusu vardı. Açıklamada, "Bu zam fırtınası içinde biz kadınlar krizin en ağır koşullarına maruz kalıyoruz. Boş pazar poşetleriyle eve dönüyor, hijyen ürünlerine, ped ve tamponlara, rahim ağzı kanseri önleyici HPV aşısına ücreti nedeniyle ulaşamıyoruz. Her yıl Türkiye’de yüzlerce kadın bu hastalıktan hayatını kaybediyor" denildi.

Mitingde Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş da protesto edildi. Basın açıklamasında kadınlar işgali kabul etmiyor denilerek şu ifadeler kullanıldı: "Zorunlu göçe maruz kalan kadınların, çocukların, yoksul halkın mülteci statüsünde nelere maruz kaldığının en yakından tanıkları olarak bu savaş çığırtkanlığına karşıyız."

Eylemde hasta tutukluların serbest bırakılması çağrısı yapıldı. Kadınlar, beyaz mendiller sallayarak "Aysel Tuğluk için özgürlük" sloganları attı: "Tek başına hayatını idame edemeyen, birçok hastalığı bulunan Aysel Tuğluk için Kocaeli Adli Tıp Kurumu 'cezaevinde kalamaz' raporu verirken İstanbul Adli Tıp Kurumu 'kalabileceğini' belirtmiştir. Bu kararların bizim açımızdan bir hükmü yoktur. Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsaklar için özgürlük istiyoruz ve alacağız!"

ZİRVE SOYLU UNUTULMADI

Mitingde LGBTİ+’lara yönelik saldırıların giderek arttığı ve nefret söylemlerinin normalleştirilmeye çalışıldığı belirtildi. Trans kadın Zirve Soylu'nun bu nedenlerle intihara sürüklendiği hatırlatıldı ve "Bunların intihar değil heteropatriyarkal kapitalist düzenin cinayeti olduğunu biliyoruz" denildi.

Yağ şişesiyle eyleme gelen kadın

Kadın buluşmasına boş bir ayçiçek yağı şişesiyle katılan bir kişi, yoksulluğun en çok kadınları etkilediğini söyleyerek, "Ben bunu alamayacak duruma geldiysem, beni bu duruma sürüklemişlerdir" dedi.

Kadın Avukat Kortejinden avukatlar, Gazete Duvar'a yaptıkları açıklamada, adliyede maruz kaldıkları mobbing ve tacize karşı mücadelelerinin süreceğini belirtti: "Haklarını savunduğumuz kadınlar için de buradayız, onlara ses olmak için geldik."

Açıklamanın ardından şarkılar söylendi, halaylar çekildi. Kadınlar 15.00 itibarıyla alandan ayrıldı. 

Aynı meydanda saat 16.00'da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri de bir miting düzenledi. "Şiddeti, sömürüyü bitireceğiz! Eşit ve özgür yaşayacağız" pankartı açıldı. "Yaşasın 8 Mart", "Direne direne kazanacağız", "Koruma, aklama, failleri yargıla", "sloganları atıldı. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, "Tüm farklılıklarımızla, politik fikirlerimizle, örgütlülüğümüzle bir aradayız. Kadın cinayetlerini durduracağız" dedi.

'ACIMIZ BÜYÜK, MÜCADELEMİZ DAHA BÜYÜK'

Öldürülen kadınların yakınları da eylemdeydi. Haziran 2013'te boşanmak istediği erkek tarafından katledilen Muhterem Evcil'in ablası Çiğdem Evcil, bir konuşma yaptı. Evcil, "Muhterem gibi tüm kadınlar da aynı mücadeleyi gökyüzünden bizimle veriyorlar. Onlara verdiğimiz sözü hiçbir zaman unutmadık ve unutmayacağız. Benim gözümün içine bakan anneler, babalar, kardeşler... Evet acımız büyük ama mücadelemiz daha büyük" ifadelerini kullandı.

Muğla'da 16 Temmuz 2020'de Cemal Metin Avcı tarafından öldürülen Pınar Gültekin'in fotoğrafı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri adına konuşan Dr. Gülsüm Kav, "Bugünü Birleşmiş Milletler'den yüz yıl önce kadınlara atfeden devrimci kadınlara selam" sözleriyle konuşmasına başladı. Afganistan'daki kadınlara dayanışma mesajı gönderen ve yalnız olmadıklarını söyleyen Kav, şöyle devam etti: "Dünyanın mücadele eden tüm kadınlarıyla birleşerek bu sömürü ve eşitsizlik düzenini yıkacağız arkadaşlar."

Eylem, konuşmaların ardından müzikle devam etti.

Etiketler kadın 8 mart eylem