7 yaşındaki Mihraç Miroğlu'nun ölümü Meclis gündeminde: Polisler hâlâ görevde mi?

HDP Milletvekilli Ömer Faruk Gergerlioğlu, zırhlı aracın çarparak öldürdüğü Mihraç Miroğlu'nu Meclis gündemine taşıdı: "Polisler hâlâ görevde mi?"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın İdil ilçesinde zırhlı polis aracının çarpması sonucu vefat eden 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu'nun ölümü Meclis gündeminde. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede kazaya karışan polislerin görevde olup olmadığını sordu.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Miroğlu ailesine baş sağlığı telefonu açtı.

'OYUN ALANLARINDA ZIRHLI ARAÇLARIN BULUNMASININ İZAHI NEDİR?'

Kürt illerinde zırhlı araçların sebebiyet verdiği çocuk ölümlerini Meclis gündemine taşıyan Ömer Faruk Gergerlioğlu ise Soylu'ya şu soruları sordu:

-  7 yaşındaki bir çocuğa zırhlı araç çarptığı iddiası doğru mudur? İddia doğruysa olay hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? Aracı kullanan polis memuru hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Polis memuru halan görevde midir?

- Emniyet güçlerine ait olan zırhlı araçlar için yerleşim yerleri haricinde herhangi bir güzergâh belirlenmiş midir? Belirlenmişse mahalle aralarında, çocukların oyun bölgelerinde zırhlı araç bulunmasının dayanağı nedir ve izahı var mıdır?

- Zırhlı araç kullanan memurlar için araç kullanımı ve kurallara riayet etmek üzerine yürütülen çalışmalar var mıdır? Bu aracı kullanan sürücünün süratli olduğu iddiaları doğru mudur?

-  Zırhlı araç ile yaşanan ölümlerin neredeyse tamamının Kürtlerin yoğunlukta yaşadıkları il ve ilçelerde yaşanması rastlantı mıdır?

-  Bu tarz zırhlı araç çarpması sebebiyle yaşanan ölümlerde bundan önceki ölümlerdeki cezasızlıkların zırhlı araç kullanan polisleri cesaretlendirdiği iddiası doğru mudur?

- Son 10 yılda zırhlı araçla ölüme sebebiyet veren kaç kolluk gücü halen görevlerine devam etmektedir?

- Son 10 yılda zırhlı araç çarpması sonucu kaç insan hayatını kaybetmiştir? Bu çarpmamaların illere göre dağılımı nedir? 

MİTHAT SANCAR: TEMEL SEBEP KÜRT ŞEHİRLERİNDE UYGULANAN POLİTİKALAR

Sancar, Mihraç Miroğlu’nun babası Salih Miroğlu ve amcası Mehmet Miroğlu’nu aradı. Sancar, Mihraç’ın ölümünden duydukları derin üzüntü ve acıyı paylaştıklarını belirterek, başsağlığı diledi. Sancar, “Bu ve benzeri ölümler maalesef ilk değil. Bunları basit kazalar olarak görmüyoruz. Temel sebep, iktidarın Kürt şehirlerinde yürüttüğü politikalar ve güvenlikçi uygulamalardır. Bu ölümlere ve bu ölümlere neden olan uygulamalara karşı her türlü girişimde bulunacağız” dedi. Sancar, parti olarak bütün imkanlarıyla mağdur ailelerin yanında olduklarını, olayın hukuki ve siyasi olarak takipçisi olacaklarını dile getirdi.

Miroğlu ailesi ise olayın aydınlatılmasını ve sorumlularının cezasız kalmamasını istedi. (HABER MERKEZİ)