'7 bin muayenehane hekiminden 500’ü hastanelerle sözleşme yapabilecek’

Ankara Tabip Odası, ‘Özel Sağlık Kuruşları Hakkındaki Yönetmeliğe’ tepki gösterdi, “Hekimlerin bağımsızlığına darbe indiriyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sağlık Bakanlığı’nın Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmeliği’ne ilişkin tepkiler sürüyor. Yönetmelik değişiklikleri ile hem hastaların hem de doktorların sorun yaşayacağını belirten uzmanlar, değişiklik ile hekimlerin serbest çalışma hakkının kısıtlanacağını savunuyor.

‘HEKİM SEÇME HAKKI İHLAL EDİLECEK’

Ankara Tabip Odası üyeleri genel merkez binasında açıklamada bulunarak yönetmeliğe tepki gösterdi. Sağlık Bakanlığı’nın, bu yönetmelik değişiklikleriyle muayenehane hekimlerinin tanı ve tedavi amacıyla hastalarını özel hastanelere ve tıp merkezlerine yatırmaları, ameliyat ve girişimsel işlem yapmalarını yeni koşullara bağlayarak neredeyse imkânsız hale getirdiğini söyleyen ATO Genel Sekreteri Mine Coşkun, şöyle devam etti:

“Bu düzenlemelerin hangi kamu yararı gözetilerek ya da nasıl bir ihtiyacı karşılamak amacıyla yapıldığı anlaşılamadığı gibi Sağlık Bakanlığı tarafından da açıklan(a)madı. Bu yönetmelik değişikliği muayenehanesi olan dahili branş hekimlerinin hastalarını yatırmalarını, cerrahi branş hekimlerinin ise ameliyat yapmalarını zorlaştıracak, serbest meslek faaliyetlerini çok büyük ölçüde kısıtlayacaktır. Düzenleme hastaların mahremiyetinin korunması ve hekim seçme hakkını ihlal edecek niteliktedir.”

‘BRANŞIN TOPLAM KADRO SAYISININ ÜÇTE BİRİNİ GEÇEMEYECEK’

Hastanelere başvuran hastaların teşhis ve tedavisinin mesleğini serbest olarak icra eden hekimlerin hizmet bedeli hasta tarafından karşılandığını ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan talep edilmemek kaydıyla, özel sağlık kuruluşlarında yapılabildiğini ifade eden Coşkun, yapılan yönetmelik değişikliği ile karşılaşılabilecek sorunları şu şekilde sıraladı:

“Muayenehane hekimlerinin bu şekilde tanı ve tedavi hizmetlerini yürütmeleri ancak özel hastane veya tıp merkezinde ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde ve yıllık sözleşme yapmak suretiyle mümkün olabilecektir. Boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda, özel hastane veya tıp merkezinin ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı o branştaki toplam uzman hekim kadro sayısının ancak yüzde 15’i kadar hekim (misafir/dış doktor) ile sözleşme imzalanması mümkün olacaktır. Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme, ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birini geçemeyecek şekilde yapılabilecektir.”

‘HEKİMLERİN ÇALIŞMALARI BÜYÜK ÖLÇÜDE ENGELLENECEK’

Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmeliği düzenlemelerine göre, 1500’ü Ankara’da olmak üzere yaklaşık 7 bin muayenehane hekiminden ancak 500’ü hastanelerle sözleşme yapabileceğini söyleyen Coşkun, Bu durum, mesleğini muayenehanesinde bağımsız olarak icra eden meslektaşlarımızın çalışmalarının büyük ölçüde engellenmesi anlamına geldiğini ifade etti. Coşkun, şunları kaydetti:

“Son zamanlarda hekimlerin gerek özel hastanelerde şirket kurarak çalışmaya zorlanmaları ve hak kayıplarına uğramaları, gerekse kamudaki çalışma koşulları ve sağlıkta şiddet artışı nedeniyle muayenehanede serbest çalışmaya yöneldiği bilinmektedir. Hekimler, büyük sağlık sermayesinin kıskacına alınmak istenmektedir.”

‘HEKİMLERİN BAĞIMSIZLIĞINA DARBE İNDİRİYOR’

Anayasa ve ilgili yasalara aykırı olan, serbest meslek icrasını kısıtlayarak hekimliğin bağımsızlığına “darbe indiren” hastaların da hekim seçme haklarını kısıtlayan düzenlemeden vazgeçilmesini ve iptali istediklerini söyleyen Coşkun, şunları kaydetti:
“Türk Tabipleri Birliği, tabip odaları ve uzmanlık dernekleri olarak; bu yönetmelik değişikliğini kabul etmediğimizi, serbest çalışan hekimlerin haklarını korumak amacıyla her türlü yasal girişimde bulunacağımızı ve bu düzenlemeler geri alınıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”