6G teknolojisi: İnsanlar 'enerji kaynağı' olarak kullanılabilir

Uzmanlar, 6G teknolojisine güç sağlamak için insanları enerji toplayan antenler olarak kullanmak istiyor. Zira, vücudumuz boşa harcanan enerjiyi toplamada fazlasıyla başarılı görünüyor.

Google Haberlere Abone ol

Tim Newcomb

Kablosuz 6G teknolojisinin nasıl çalışacağını şimdilik tam anlamıyla bilmiyoruz. Ancak, ABD’deki Massachusetts Amherst Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, insanları 6G teknolojisine enerji sağlamak amacıyla bir 'anten' gibi kullanmanın, aksi halde boşa harcanacak fazladan enerjiyi toplamak için en uygun yol olabileceğini düşünüyor.

Bilim insanları, bilgi alışverişine sürat katmak için aralıksız biçimde süren çabalarında, bilgiyi iletmek amacıyla ışık parlamalarını kullanan, temelde fiberoptik bağlantının kablosuz bir benzeri olan ‘Görünür Işık İletişimi’ tekniği (VLC) üzerinde araştırmalar gerçekleştirmeye başladılar. 6G’ye VLC’yi eklemek, ‘UMass Amherst’ araştırma ekibini daha da derinlere inmeye yöneltti.

GELECEĞİN İLETİŞİM TEKNİĞİ ‘6G’

Öncelikle, 6G’nin arka planı hakkında biraz bilgi verelim. Bir ilerleme olarak, beşinci ve en yeni nesil hücresel geniş bant ağları olarak kabul edilen 5G, henüz emekleme aşamasında. Gerçek 5G ağları, daha önceki 4G hücresel şebekesinden 10 ilâ 100 kat daha yüksek bir frekans olan 30 ilâ 300 Gigahertz arasındaki milimetre dalga frekanslarında çalışıyor. (Öte yandan kimi cep telefonu şebekesi sağlayıcıları, 4G yelpazesinin üst sınırını 5G gibi lanse ederek hile yapıyorlar).

Bu hücresel nesillerle ilgili tanımlama, ‘3GPP’ adıyla bilinen küresel bir ortaklık tarafından belirleniyor. Dur durak bilmeyen teknolojik ilerlemelerin geçmişi hesaba katıldığında, gelecekte 5G’nin de yerini yeni bir ağın alması kaçınılmaz görünüyor. Yine de 6G’nin nasıl bir şey olacağı henüz tam olarak bilinmiyor.

Bu arada, UMass Amherst ekibinde görevli bilim insanları, en son araştırmalarında insanların bedenlerini VLC’den salınan atık enerjiyi yakalayabilecek bakır boboinler için bir taşıyıcı olarak kullanmanın, VLC’yi daha verimli bir hale getirme noktasında fazlasıyla önemli bir rol oynayabileceğini keşfettiler. UMass Amherst’te Bilgi ve Bilgisayar Bilimleri Profesörü ve araştırma makalesinin başyazarı olan Jie Xiong şunları aktarıyor: “VLC fazlasıyla basit ve ilgi çekici. Bilgileri kablosuz yoldan göndermek için radyo sinyallerini kullanmaktan ziyade, saniyede bir milyon defaya kadar açılıp kapanabilen LED’lerden yayılan ışığı kullanıyor.”

KÜÇÜK BOYUTLU ALETLERİ ÇALIŞTIRMAYA YETECEK

Xiong’a kalırsa, daha sonra LED ampuller verileri iletirken “akıllı telefonlarımız, tabletlerimiz ya da dizüstü bilgisayarlarımız gibi kameralı herhangi bir alet alıcı olabilir.”

VLC’nin dezavantajlı tarafı, yan kanallı radyo dalgası sinyallerinin çevreye yayılması yüzünden yüksek oranda ‘enerji sızıntısı’ yaşanması. Araştırmacılar, şayet boşa giden radyofrekans (RF) enerjisini toplayabilirlerse, küçük boyutlu elektronik aletlere enerji sağlayarak bunu verimli biçimde kullanabileceklerini düşünüyorlar.

Bilim insanları teller, bobinler ve arka planlarla deneyler yapmalarının ardından, bakır bir bobinin çevreye yayılan RF enerjisini toplama kabiliyetini güçlendirmek doğrultusunda testten geçirilen diğer aracılardan 10 kata kadar daha verimli olacak şekilde, insan bedeninin en iyi imkânı sunduğunu gördüler. Akabinde, boşa giden enerjiyi hasat etmek amacıyla kola takılması gereken ve bir yüzük, kemer ya da kolyeye eklenebilen ucuz bir alet olan ‘Bracelet+’ [Bilezik+] adlı aracı geliştirdiler. Araştırma ekibi, bakır bir bobin olan Bracelet+ aletinin, çalışmak için düşük miktarda enerjiye ihtiyaç duyan vücut sağlığı izleme alıcılarını destekleyecek orandaki mikro watt düzeyine ulaşabileceğini belirtiyor.

Bakır bobinleri VLC sistemleri ile birleştirme aşamasında, kullanılan teknolojiyi güçlendirmek için insanlara anten işlevi yükleniyor. Xiong, “Nihai olarak, geleceğin teknolojisine enerji sağlamak doğrultusunda her türlü kaynaktan atık enerji toplayabilmeyi amaçlıyoruz” diyor.


Yazının orijinali Popular Mechanics sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)

 

Etiketler anten teknoloji radyo