686 milyon dolarlık 'esrar dolandırıcılığı' ile suçlanan çete üyelerine gözaltı

Tıbbi amaçlarla kullanılan esrar bağlantılı dolandırıcılık yaptığı iddia edilen çetenin dokuz üyesi, İspanya polisinin öncülüğünde düzenlenen uluslararası operasyonla gözaltına alındı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya polisi, 35 ülkede 'tıbbi amaçlarla kullanılan esrar' ile bağlantılı dolandırıcılık ile suçlanan bir çeteye, kendi öncülüklerinde bir operasyon düzenlendiğini açıkladı. Çetenin kandırdıkları kişileri 686 milyon dolar dolandırdığı iddia ediliyor.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İspanya Ulusal Polisi, konuyla ilgili bir açıklama yaparak, söz konusu çetenin, bir pazarlama sistemi kurduğunu, aralarında İspanya, Fransa ve Almanya'nın da olduğu ülkelerden kişileri bu sisteme yatırım yapmak için ikna etmek üzere uluslararası esrar fuarlarına katıldığını bildirdi.

'YÜZDE 168'E VARAN KÂR VAADİNDE BULUNDULAR'

İspanya'nın öncülüğünde düzenlenen operasyona Europol'ün yanı sıra Almanya, Fransa, Dominik Cumhuriyeti, ABD ve İngiltere güçleri de destek verdi. İspanya, ABD, Almanya, Letonya, Polonya, İtalya ve Dominik Cumhuriyeti'nde dolandırıcılık yaptığı iddia edilen dokuz şüpheli gözaltına alındı; şüphelilerin kimlikleri kamuoyuna açıklanmadı.

İspanya Polis Sözcüsü Silvia Garrido, çetenin kurduğu 'sistemi' şöyle anlattı: "Bu örgüt tarafından sunulan iş modeli, esrar bitkilerinin yetiştirilmesini finanse etmek üzere ortaklıklar geliştirmek için yatırımcılardan alınan sermayeyi kullanmayı içeriyordu. Bu sistemle birlikte mağdurlara her yıl, yatırım yaptıkları esrar türüne bağlı olmak üzere, yüzde 70 ila 168 arasında değişen kâr vaatlerinde bulundular."

REKLAM KAMPANYASI DA YAPMIŞLAR: LÜKS ARAÇLAR, OTEL PARTİLERİ...

Polise göre, çete, bu 'iş modelinin' tanıtımını yapmak için lüks araçların, otellerde düzenlenen partilerin ve müzik kliplerinin de olduğu bir reklam kampanyası da yapmıştı. Bunun yanı sıra, 'yatırım' yapanlar yasal esrar ekim alanlarına da götürülmüştü.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)