6 yaşında istismar davasında savcı 2 kez tutuklama talep etmiş

6 yaşında istismar edildiği gerekçesiyle yargıya başvuran H.K.G. ile ilgili soruşturmada savcının, 2020 yılında iki kez tutuklama talep ettiği ancak mahkeme tarafından reddedildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - H.K.G., 6 yaşında dini nikahla evlendirildiği ve istismar edildiği gerekçesiyle babası Hiranur Vakfı Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel ve dini nikahla evlendirildiği Kadir İstekli hakkında 2020 yılında suç duyurusunda bulundu. Konuyla ilgili başlatılan soruşturma geçtiğimiz günlerde sona erdi.

Soruşturma kapsamında savcının o dönem iki kez tutukluluk talep ettiği ancak mahkemenin reddettiği ortaya çıktı.

MAHKEME 2 ŞÜPHELİ HAKKINDA ADLİ KONTROL UYGULANMASINA HÜKMETTİ

Independent Türkçe'nin haberine göre, soruşturma 2020 yılında başladıktan sonra savcı, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli'yi tutuklama istemiyle sulh ceza hakimine sevk etti. Ancak mahkeme talebi reddetti ve iki şüpheli hakkında adli kontrol uygulanmasına hükmetti. Savcılık, bu duruma itiraz etse de hakimin kararı değişmedi. 

Soruşturma iki yıl sonra, Cumhuriyet Savcısı Ercan Ateş'in iddianameyi tamamlamasıyla davaya dönüştü. İddianameyi yazan savcının, yakın çevresine dosyada neden tutuklu sanığın olmadığını şöyle anlattığı öğrenildi: "Bu iki yıllık bir dosya ama bana yeni devredilmişti. Soruşturmaya bakan ilk savcı arkadaş, hem baba Y.Z.G hem de K.İ'yi tutuklamaya sevk etmiş ama talep sulh ceza hakimi tarafından reddedilmiş. Ret kararına itiraz etmiş ama o da reddedilmiş. Ben dosyayı görünce iyi bir şekilde iddianame yazmaya öncelik verip dava açtım. Davaya bakacak ağır ceza mahkemesinin iddianameyi kabul ettikten sonra tensip ile tutuklama kararı vereceğini tahmin ediyordum ama bu şekilde takdir etmişler."