6 bin MS hastası ilacına kavuştu: SGK tepki çeken kararını geri çekti

Türkiye'de 6 bin MS hastasının kullandığı ilacın geri ödemesini kaldıran SGK, tepki çeken uygulamasında geri adım attı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’de yaklaşık 50 bin kişi bir sinir sistemi hastalığı olan multipl skleroz (MS) ile mücadele ediyor. Ocrevus isimli ilaç 2018’den beri MS hastalarının tedavisinde kullanılıyor. Türkiye’de 6 bin MS hastası Ocrevus kullanıyor. Hastalar sadece bir dozu 57 bin lira olan bu ilacı 6 ayda bir serumla iki doz almak zorunda. 

İLAÇ SAĞLAYICISI ŞİRKET: GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Ocrevus ilacını sağlayan şirket, 2 Haziran’da yaptığı açıklamada, 31 Mayıs tarihinden itibaren ilacın SGK Genel Müdürlüğü tarafından pasife alındığını duyurmuştu. Aynı açıklamada sorunun çözümü için SGK yetkilileriyle görüşmelerin devam ettiği de belirtildi. 

BAKANLIĞIN İMZASI YOK

İlacın SGK tarafından geri ödemeye alınması ya da çıkarılması için bakanlığın imzası gerekiyor. Ancak, Ocrevus ilacı SGK reçete onay ve provizyon sistemi MEDULA’da bakanlığın imzası olmadan pasife alındı. Bu durum hastalarda büyük bir endişeye yarattı. Çünkü ilacı kullanamayan 6 bin hasta, atak geçirme riskiyle karşı karşıya kaldı. 

MS DERNEĞİ: SORUN ÇÖZÜLDÜ

MS Derneği yetkilileri bakanlıkla yaptıkları görüşmeler sonunda bugün itibarıyla ilacın yeniden geri ödeme listesine alındığını açıkladı. MS hatları ise daha önce SGK'ye yaptıkları başvurularda ''ret'' yanıtı alırken, bugün yapılan başvurularda SGK ilaçların karşılanmasının tekrar aktif hale geldiğini yanıtını verdi.

MS hastaları, ilacın SGK tarafından karşılanmasının gerekçesini CİMER'e sormuştu. SGK'den gelen yanıtta ise  "İlacın kurumumuzca karşılanması mümkün bulunmamaktadır'' ifadesi kullanılmıştı. Bunun üzerine İzmir'deki hastalar SGK İzmir İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapma kararı almıştı. 

'İLACI KULLANMASAM YATALAK OLABİLİRİM'

Sorunun çözümünden önce konuştuğumuz MS hastası Tuğrul Çakmak, iki hafta sonra ilacını kullanması gerektiğini söyledi. Endişesinin her geçen gün arttığını belirten Çakmak, ''41 yaşındayım. 2002’den beri MS hastasıyım. Bu ilaçları kullanmadığım durumda yatalak olabilirim. Temmuzda randevum var. 2019’dan bu yana bu ilacı kullanıyorum. Devlet karşılamadığı sürece ben alamam. Bir dozu 57 bin lira. 6 ayda bir iki doz alıyorum. Bu 114 bin liraya demek. Bunu karşılayamam. Yatalak olursam bu ilacı kullanmadığım için olacak" dedi. Çakmak, bugün tekrar SGK'ye ilaçların kullanımı için yaptığı başvuru olumlu karşılandı. SGK'ye ayrıca CİMER aracılığıyla gönderdiği mesajda ilaçların SGK tarafından karşılanıp karşılanmadığını sordu. Daha önceki mesajlara ''ilaç bedellerinin kurumuzca karşılanmaması mümkün bulunmamaktır'' diyen SGK İlaç Daire Başkanlığı, bu kez ''Kurumumuzca karşılanması mümkün bulunmaktadır'' yanıtını verdi.

'İLACI KULLANMADAN ÖNCE DÖRT KEZ ATAK GEÇİRDİM'

Akın Alkan ile eşi de MS hastası. Evli çift 6 ayda bir ikişer doz ilacı kullanmak zorunda. Dört doz ilacın fiyatı 228 bin lira. Bunu karşılamanın mümkün olmadığını belirten Alkan, ''Bize kimse bir açıklama yapmadı. Biz ne yapacağız? 18 yıldır bu hastalıkla mücadele ediyorum. Bu ilacı kullanmadan önce yılda dört kez MS atağı geçiriyordum. Bu ilaca başladığımdan beri bir kez bile atak geçirmedim. Sosyal devlet anlayışı olarak bunun devlet tarafından karşılanması gerekiyor'' diye konuştu. Alkan'a da SGK tarafından olumlu yanıt verildi.