6 aylık tutukluluk sona erdi: Avukat Kaya hakkında tahliye kararı

5 avukat hakkında 'terör örgütü üyeliği' iddiasıyla soruşturma başlatıldı. 4 avukat serbest bırakılırken, gözaltına alınan Kaya ise tutuklandı. Kaya 6 aylık tutukluluğun ardından tahliye edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ezilenlerin Hukuk Bürosu'na (EHB) düzenlenen operasyonda İzmir'de gözaltına alınarak İstanbul'a getirilen avukat Gülhan Kaya, İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği'ndeki sorgusunun ardından tutuklandı. Kaya'nın tutuklandığı soruşturmada 4 avukat daha şüpheliler arasında yer alıyordu. Operasyon günü adreslerinde bulunamayan avukatlar daha sonra ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Operasyonda adresinde bulunan Kaya ise 6 aydır tutuklu.

'MÜVEKKİLİNLE KAÇ KEZ GÖRÜŞTÜN, O DAVAYI NİYE ALDIN?

Kaya hakkında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla dava açıldı. Davada toplam 23 bulunuyor. Sanıklardan 5'i avukat, 2'si gazeteci. Tutuklu yargılanan Kaya'nın hakimlikteki sorgusunda, müvekkilleriyle kaç kez görüştüğü, hapishaneyi kaç kez ziyaret ettiği, müvekkilleriyle yaptığı telefon görüşmeleri ve hangi davaları aldığı soruldu.

Eylül ayında yazılan iddianamede Kaya'ya, tutuklanmasına gerekçe gösterilen terör örgütü üyeliği iddiasının yanı sıra terör örgütü propagandası suçlaması da yöneltildi. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada hakim karşısına çıkan Kaya, savunmasını yaptı. Kaya'nın savunmasının ardından mütalaasını veren savcılık tahliye talep etti. Mahkeme, Kaya'nın tahliyesine karar verdi.

MÜKERRER YARGILAMA

Avukat Kaya hakkında, 2017 yılında İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılmış başka bir dava daha bulunuyor. Buradaki davada da Kaya'ya "terör örgütü üyeliği" suçlaması yöneltiliyor. Gülhan Kaya’nın avukatlarından Evren Çıldır, tutuklama gerekçesinin mükerrer yargılama olduğuna dikkati çekiyor ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 223. maddesinin 7. fıkrasına atıf yapıyor. Kanunda, mükerrer yargılamayla ilgili şu ifadeler yer alıyor: Aynı fiil nedeniyle, aynı sanık için önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa davanın reddine karar verilir.