54 senatörden Biden'a Erdoğan mektubu: Muhalefete baskı son bulmalı

ABD Senatosu'ndan 54 senatör, Başkan Joe Biden'a Türkiye ile ilgili eleştirel bir mektup gönderilerek 'Washington'ın insan hakları konusunda Ankara'ya baskı yapmasını' istedi. Mektupta, 'Türkiye'de muhalefete uygulanan baskıya derhal son verilmesi, siyasi tutukluların serbest bırakılması ve otoriter rotanın tersine çevrilmesi' için Biden'a çağrıda bulunuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de 54 senatör, Başkan Joe Biden'a Türkiye'yle ilgili bir mektup göndererek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a insan hakları konusunda baskı yapma çağrısında bulundu. "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkesini giderek otoriterleşen bir yola soktu" denilen mektupta, Biden'dan siyasi tutukluların serbest bırakılması ve insan haklarının iyileştirilmesi için Ankara'ya baskı yaptırması istendi.

SENATO'NUN YARIDAN FAZLASI İMZALADI

Senato'daki 100 senatörden 54'ünün imzaladığı ve partilerüstü olma özelliğini taşıyan mektupta Biden'a 'başkanlık adaylığı sırasında demokrasiyi teşvik etme' ve 'dünya çapında yükselen otoriterlik dalgasıyla mücadele etme' sözü verdiği hatırlatılarak, "Biz de bu inançları uzun süredir paylaşıyoruz ve size, Türkiye'de devam eden durum hakkında yazıyoruz; Türkiye hükümetine rahatsız edici sicilini düzeltmesi için baskı yapmanızı istiyoruz" denildi. 

'MUHALEFET SİSTEMATİK OLARAK MARJİNALİZE EDİLDİ'

Mektup şöyle devam etti: "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkesini giderek otoriterleşen bir yola soktu. Ülke içi muhalefeti sistematik olarak marjinalize etti, eleştirel medya kuruluşlarını ya susturdu ya da sistemin parçası haline getirdi, bağımsız yargıçları tasfiye edip onların yerine partisine sadık isimleri atadı ve çok sayıda gazeteciyi hapse attı." Mektupta, Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre Türkiye'nin Çin'den sonra en çok gazeteci hapseden ülke olduğuna ve Freedom House kuruluşunun 2020 raporuna göre 'özgür olmayan ülkeler' kategorisinde bulunduğuna değinildi.

'DIŞ POLİTİKA SALDIRGANLAŞTI'

Türkiye'nin dış politikasının da 'savaşçı ve saldırgan' bir hale geldiği yorumu yapılan mektupta, "[Erdoğan] son yıllarda, Suriye'de ABD'nin desteğiyle IŞİD'le savaşan Kürtlere saldırdı, Amerikan teknolojisiyle uyumsuz olduğuna dair uyarılara rağmen Rus yapımı hava savunma sistemleri aldı, Ermenistan'la yaşanan bir bölgesel anlaşmazlığı çözmesi için Azerbaycan'ı şiddet kullanmaya teşvik etti. Erdoğan aynı zamanda, 2016'daki darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Türk vatandaşlarını iade etmeleri için ABD'ye ve diğer ülkelere baskı yapmaya çalıştı." Mektubun bu bölümünde, FETÖ'ye yakınlığıyla tanınan ve NBA'de oynayan basketbolcu Enes Kanter örnek gösterildi. 

'SİYASİ TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILMALI'

Mektup şu ifadelerle son buldu: "Türkiye hâlâ, dünyanın önemli bir bölgesinde yer alan önemli bir müttefik ve size bu mektubu yazmamızın nedeni tam da bu. ABD'nin müttefik ve ortaklarından daha yüksek standartlar istemesi, onlarla insan hakları ve demokratik gerileme konusunda daha açık konuşması gerektiğine inanıyoruz . Size, Erdoğan ve hükûmetine ülkedeki ve yurtdışındaki muhalefete uygulanan baskıya derhal son verme, siyasi tutukluları ve fikirlerinden ötürü mahkum edilenleri serbest bırakma ve otoriter rotanın tersine çevrilmesi vurgusu yapmanız için çağrıda bulunuyoruz." (DIŞ HABERLER)

Etiketler Joe Biden Senato ABD