500 metre çaplı teleskop kullanıma açıldı

30 futbol sahası büyüklüğündeki dünyanın en büyük radyo teleskobu uluslararası gözlemlere açıldı. Gökbilimcilerin gözlemlerini çevrimiçi olarak yapabilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin, dünyanın en büyük tek antenli Beş Yüz Metre Açıklıklı Küresel Teleskobu'nu (FAST) uluslararası araştırmacıların kullanımına açtı. Çin Ulusal Astronomik Gözlemevleri'nden (NAO) yapılan açıklamada dünyanın dört bir yanından gökbilimcilerin gözlemlerini çevrimiçi olarak yapabilecekleri duyuruldu.

Açıklamada, teleskop için yurt dışından yapılacak başvuruların değerlendirileceği ve sonuçların 20 Temmuz’da açıklanacağı belirtildi. Çin Ulusal Konseyi Bilgi Ofisinden yapılan açıklamada, uluslararası kullanıcıların gözlemlerine ağustosta başlayacağı ifade edilerek, FAST’in uluslararası araştırmalar için daha fazla gözlem imkânı sunacağı ifade edildi.

Çin'de yapımı 5 yıl süren 2016'da tamamlanan, 30 futbol sahası büyüklüğündeki dünyanın en büyük radyo teleskobu FAST, 500 metre çapındaki çanağıyla 300 metre çapındaki Arecibo'yu geride bırakmıştı. Ülkenin güneybatısındaki Guizhou bölgesinde yer alan ve 180 milyon dolara mal olan teleskop, Çin'in 'gökyüzündeki gözü' olarak tanımlanıyor. Saniyede 38 gigabyte veri toplayabilen FAST, uzay galaksilerde doğal hidrojen arayacak ve zayıf pulsar (anlık radyo dalgası yayan nötron yıldızları) sinyallerini algılayacak ve uzayda yaşam araştırmalarına yardım edecek. (AA)

 
Etiketler FAST ÇİN UZAY TELESKOP