50 yıl sonra ölüm döşeğinde 'bombalı saldırı' itirafı

Japonya'da 1970'li yıllarda şirketlere bombalı saldırılar düzenleyen bir örgütün üyesi olduğunu iddia eden 70 yaşındaki bir kişi, polise ifade verdikten 4 gün sonra hayatını kaybetti.

Şüpheli, Ginza'daki bir binada saatli bomba patlatmakla suçlanmıştı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'da adının Satoshi Kirishima olduğunu söyleyen kişi, ölmeden önce hastanede polise verdiği ifadede, 1970'li yıllarda Japonya'da bir dizi şirkete düzenlenen bombalı saldırılardan sorumlu olan radikal grubun bir üyesi olduğunu açıkladı. Bu ifadenin ardından yaşamını yitiren Satoshi, ülkenin aranan firariler listesinde bulunuyordu.

The Guardian'ın haberine göre, aldıkları bir ihbar üzerine polis memurları geçen hafta başkent Tokyo'daki bir hastaneye giderek kendisinin arananlar listesinde olan kişi olduğunu söyleyen adamın ifadesini aldı. 70 yaşındaki kişi, ölümcül bir kanser hastası olduğunu ve takma adı yerine gerçek ismi olan Satoshi Kirishima olarak ölmek istediğini anlattı. Satoshi, daha sonra bombalı saldırılarla ilgili detayları da polisle paylaştı.

'ÖLEN KİŞİNİN ŞÜPHELİ OLDUĞUNA İNANIYORUZ'

Polisin sorgusundan dört gün sonra, 29 Ocak Pazartesi günü, şüpheli, polis henüz kimliğini doğrulayamadan hayatını kaybetti. Kyodo News haber sitesi ölen adamdan ve yakınlarından alınan DNA örneklerinin örtüştüğünü aktardı fakat polis bu bilgiyi henüz doğrulamadı.

Japonya Emniyet Müdürlüğü'nden Yasuhiro Tsuyuki, perşembe günü yaptığı açıklamada, "Satoshi Kirishima olduğunu iddia ettikten sonra hastanede ölen adamın aslında şüpheli olduğuna inanıyoruz" diye konuştu. Polis, cuma günü, ölen şüphelinin yaklaşık 40 yıl boyunca Hiroshi Uchida ismiyle çalıştığı inşaat şirketine de baskın düzenledi. 

CEP TELEFONU VE SAĞLIK SİGORTASI YOKTU, MAAŞINI ELDEN ALIYORDU

1954 yılında doğan Satoshi Kirishima, Tokyo'da üniversite öğrencisiyken, 1970'li yıllarda Japonya'daki büyük şirketlere bombalı saldırılar düzenleyen Doğu Asya Japonya Karşıtı Silahlı Cephesi isimli silahlı örgüte katılmıştı. 1975 yılında Mitsubishi Ağır Sanayi binasına düzenlenen bir saldırıda, sekiz kişi ölmüş, 160'ı aşkın kişi yaralanmıştı. 

Satoshi Kirishima'nın da bir dizi bombalamaya dahil olduğu ifade edilmiş, Nisan 1975'te can kaybı ya da yaralanma yaşanmayan Ginza saldırısında bir binada saatli bombayı infilak ettirdiği gerekçesiyle aranmaya başlamıştı. Örgütün önde gelen isimlerinden olmasa da hayatını kaybeden adamın örgütün henüz yakalanamayan 10 mensubundan biri olduğu söyleniyordu. Şüphelinin 'kaçak' olarak yaşadığı yıllarda cep telefonu ya da sağlık sigortası olmadığı, yakalanmamak için maaşını nakit olarak aldığı belirtildi.

Örgütün lideri Masashi Daidoji de dahil iki üyesi daha önce idam cezasına çarptırılmış, Masashi cezanın infazını beklerken 2017'de ölmüştü. Hakkında iddianame hazırlanan sekiz üyeden ikisi ise 1977'de serbest bırakıldıktan sonra kayıplara karışmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)