5 kişi Danimarka'daki Mısır Büyükelçiliği önünde Kuran yaktı

Irkçı bir grup Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki Mısır ve Türkiye büyükelçilikleri önünde Kuran yaktı. Bu, ülkede bir hafta içinde yapılan üçüncü Kuran yakma eylemi oldu.

Fotoğraf: Kopenhag'daki Irak Büyükelçiliği önünde 24 Temmuz'da yapılan eylemden.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Beş kişi, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki Mısır ve Türkiye büyükelçilikleri önünde Kuran yaktı. Bu, Danimarka'da son bir hafta içinde yapılan üçüncü Kuran yakma eylemi oldu.

Reuters haber ajansının haberine göre, "Danimarkalı Vatanseverler" isimli ırkçı gruba mensup olduğu belirtilen kişilerin eylemi, dün aynı gruba mensup iki kişinin Kopenhag'daki Irak Büyükelçiliği önünde Kuran yakma eylemi yapmasının ardından geldi.

Ne olmuştu?

Danimarka'daki İslam karşıtı ve aşırı milliyetçi "Danske Patrioter (Danimarkalı Vatanseverler)" isimli grubun üyeleri 21 Temmuz'da da Irak'ın Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kuran yakmıştı. İslam karşıtı pankart açan ve İslam'a hakaret içeren sloganlar atan grup üyeleri, Irak bayrağını ve Kuran'ı yere atarak üzerine basmıştı.

Bunun üzerine gece saatlerinde Irak'taki Sadr Hareketi lideri Mukteda Es Sadr’a bağlı kişiler Irak'ın başkenti Bağdat’ın merkezi Tahrir Meydanı’nda toplanarak Danimarka'ya tepki göstermişti. Sadr yanlısı grup, Yeşil Bölge'ye girip Danimarka Büyükelçiliği'ni basmak istemiş, güvenlik güçleri buna izin vermemişti. Irak güçleri, protestocuları Yeşil Bölge'den uzaklaştırmak için göz yaşartıcı gaz kullanmıştı. 

Danimarka hükümeti Kuran yakma eylemlerini kınayan bir açıklama yaparken, aynı gruba mensup iki kişi, 24 Temmuz Pazartesi günü de Irak'ın Kopenhag Büyükelçiliği önüne gelerek önce Kuran'ın üzerine basmış, ardından yere serilen Irak bayrağının yanındaki Kuran'ı ateşe vermişti. 25 Temmuz'da Mısır Büyükelçiliği önünde yapılan eylem ülkede bir hafta içinde yapılan üçüncü Kuran yakma eylemi oldu. (DIŞ HABERLER)