5 iş insanı, bakan Varank'ın tepkisini nasıl çekti?

Kontrolmatik'in patronu Aslanhan, HAMLE Teşvik Programı'na başvuruları reddedilince sitem etti, Bakan Varank'tan azarlar tonda yanıt geldi. Sözcü yazarı Yılmaz, tartışmanın detaylarını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş.’nin patronu Sami Aslanhan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank arasındaki anlaşmazlık, sosyal medyaya yansıdı. Aslanhan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bakanlığın Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programına sundukları 'Robot Kol' projesine teşvik çıkmadığını belirterek, "Çok şaşkınım" dedi. Varank da sosyal medya hesabından, "Halka açık bir şirketin sahibi olarak uluorta tweet atıp yatırımcılarınızı yanlış yönlendireceğinize, dosyanıza odaklanın! Düzgün bir yol haritası ortaya koysaydınız daha önce batarya projesinde olduğu gibi yine komiteyi ikna eder, Hamle programına kabul edilebilirdiniz" çıkışında bulununca, Aslanhan ikinci bir paylaşımla özür diledi.

Sözcü Gazetesi yazarı Serpil Yılmaz, Varank ile Aslanhan arasında yaşanan 'Kontrolmatik' tartışmasını bugünkü köşesine taşıdı. Kontrolmatik şirketinin yönetim kurulu üyeleri arasında Sami Aslanhan'ın yanısıra Ömer Ünsalan, Murat Özvardar (Televizyoncu Hande Fırat'ın eşi Özvardar, Ukrayna hükümetinin yolsuzluk suçlamasıyla gündeme gelmişti) ve Prof. Dr. Burhanettin Koray Tunçalp ile kripto para işlem platformu Paribu eski danışmanı ve Galatasaray Sportif A.Ş. eski Başkan Vekili Bikem Kanık gibi isimler bulunduğunu belirten Yılmaz'ın "Kontrolmatik’te Bakan öfkesi" başlıklı yazısı özetle şöyle:

"Borsa İstanbul'da işlem gören Kontrolmatik hissesinde düşüş sinyalleri vermeye başladığı dakikalarda; şirket yeni hamle yaptı. Aynı gün mevcut sermayesi 38 milyon 62 bin 500 TL olan şirket, 'iç kaynaklardan' 161 milyon 937 bin 500 TL tutarında bedelsiz pay alma kararını Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) bildirdi.

ÜSKÜDAR'DA BANKTA OTURURKEN, LAZERLE MASLAK'TAKİ PLAZAYI DİNLEYEBİLEN  TEKNOLOJİ

Son iki yıldır izlemeye aldığım bir şirket. Şirketin kuruluş öyküsü şöyle başlıyor: 'Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik-Bilgisayar Bölümü öğrencilerinden Sami Aslanhan ve Arif Ekşi, istihbarat aletini bitirme tezi yaptı. Laboratuvar ortamındaki testler başarıyla tamamlandı. Güçlü bir lazer kullanılırsa, Üsküdar sahilinde bir banka oturup Levent ve Maslak'taki plazaları dinlemek mümkün.'

Kontrolmatik, İstanbul Yeni Havalimanı'na (İGA) Türkçe karşılığı 'Merkezi Kontrol ve Veri Toplama Sistemi- Scala' olan teknoloji hizmetini veriyor. Bir tuşla tüm veriler ellerinde… Böylesi stratejik bir şirketi Varank tanımıyor olabilir mi? Elbette hayır.

Kontrolmatik'in BİST'teki hareketliliği de gözden kaçmıyor. BİST; 23/10/2020 – 20/11/2020; 03/02/2021–02/03/2021 ve 28/01/2022–25/02/2022 dönemlerinde şirkete kredili işlem yasakları getirmiş. 2021 yılı birinci altı aylık net periyot kârını 2020 yılı aynı dönemine göre yüzde 393 artışla 42 milyon 500 bin TL'ye ulaştığının açıklanmasıyla dikkatimi çeken bir şirketti.
İGA'nın yanı sıra, Devlet Demiryolları, (TCDD), İstanbul Gaz ve Doğalgaz Dağıtım A.Ş (İGDAŞ), İstanbul metro ağları, Limak'ın Zorlu'nun enerji santralları, Tuzla'daki Birlik Organize Sanayi Bölgesi gibi enerji ve ulaşım projesine mühendislik hizmeti veriyor. 2020 yılında halka açılan şirket Irak, ABD, Libya, Özbekistan ve Kamerun'da faaliyet gösteriyormuş.

28 ÜLKEDE 300 PROJE

2008 yılında İstanbul'da kurulan Kontrolmatik'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, 28 ülkede 300'den fazla projeyi tamamladığı belirtiliyor.
2021'e hızlı giriyor: Nesnelerin interneti (IoT) için Controlix markasını tescilledi. Lityum-iyon batarya üretmek üzere Pomega firmasını kurdu. Uydu teknolojileri alanında faaliyet gösteren Plas – S Uydu ve Uzay Teknolojileri A.Ş. ile Falcon-9 roketleri ile uydu gönderilmesi anlaşması imzaladı. Enerji depolama şirketi Progresiva'yı kurdu.

Sosyal medyada Bakan'ın şimşeklerini üzerlerine çekmeyi nasıl başarmış olabilirler?"