5 Haziran Dünya Çevre Günü: Samsun’da denizden yarım ton çöp çıkarıldı

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Türkiye’nin pek çok ilinde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Çöpler toplandı, yapılan açıklamalarla doğanın korunmasına dikkat çekildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Dersim’de 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Pülümür ve Munzur Vadisi’nde temizlik kampanyayı gerçekleştirildi. Belediye öncülüğünde gerçekleştirilen kampanyaya Başkan Fatih Mehmet Maçoğlu da katıldı.

Samsun'da liman sahasında dalgıçlar, denizde temizlik yaptı. Dalgıçlar, su altından yarım saatte tekerlek, metal, plastik ve cam gibi atıklardan oluşan yaklaşık yarım ton çöp çıkardı.

Bursa, Uşak, Sinop ve Muğla'da ekoloji örgütleri yaptıkları açıklamalarla yaşanan çevre tahribatını anlattı.

DENİZDEN YARIM SAATTE YARIM TON ÇÖP ÇIKARILDI

Samsun Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı dalgıçlar, kent merkezinde bulunan liman sahasında temizlik yaptı. Dalgıçlar su altından yarım saatte tekerlek, metal, plastik ve cam gibi atıklardan oluşan yaklaşık yarım ton çöp çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Şube Müdür Vekili Başkomiser Saniye Şahin Özen, "Denizimizde yaptığımız yarım saatlik çalışma esnasında yarım tona yakın atık çıkardık. Maalesef denizimizi kirletiyoruz. Bu konuda duyarsız davranıyoruz. Bu hareketlerimizin sonu ülkemizin geleceğine mal olacak. Hepimizi biraz daha duyarlı olmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, halkın katılımıyla çöp topladı

GERİ DÖNÜŞÜMDEN ELDE EDİLEN GELİR, BURS OLARAK VERİLECEK

Dersim Belediyesi çağrısıyla belediye binası önünde bir araya gelen halk, buradan araçlarla temizlik yapılacak vadilere taşındı. Yaklaşık dört saat süren temizlik çalışması sonrası toplanan çöpler, geri dönüşüme gönderildi. Kampanyaya ilişkin konuşan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “İnsanlara şunu söylemek istiyoruz: Asıl önemli olan temizlemek değil, kirletmemektir, doğayı korumaktır” dedi. Toplanan çöplerin geri dönüşüme gönderildiğini ve elde edilecek gelirle öğrencilere burs verileceğini kaydeden Maçoğlu, “Bu bir farkındalık yaratma projesidir. Çevre derneklerimiz, vatandaşlarımız ve belediye çalışanlarımız ile birlikte hem Munzur Vadisi Milli Parkı’nda hem de Pülümür vadisinde çöp topladık. Binlerce şişe topladık, tonlarca plastik atıklar vardı burada. Gezdiğimiz her alanda çöpler vardı. Bu doğa hepimizin, sadece burada yaşayanların değil gezip görmek isteyenlerindir, yaban hayatınındır. İnsan dışında hiçbir canlı kirletmiyor doğayı. Temizlemek kurtuluş değildir, kirletmemek kurtuluştur” diye konuştu. 

'MARMARA DENİZİ ÖLÜYOR'

Marmara Denizi’ndeki kirliliğe dikkat çekmek isteyen, Bursa'nın Mudanya, Gemlik ve Nilüfer ilçeleri kent konseyleri, Mudanya Mütarake Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. Uzmanlara göre denizdeki oksijen seviyesinin, 8-10 miligram litre olması gerekirken, 2,5 miligram litreye gerilediğinden bahsedilen açıklamada; "Marmara Denizi için daha da geç olmadan buradan herkesi sorumluluk almaya davet ediyoruz. Marmara Denizi ölürse, yaşam ölür. Marmara Denizi'nin kirletilmesi ile oluşan bu müsilaj istilasını ancak gerekli tedbirler ve önlemleri alarak aşabiliriz" denildi.

Mudanya Mütareke Meydanı'nda bir araya gelen çevreciler, "Marmara Denizi için geç olmasın" dediler.

KİRAZLIYAYLILAR ANKARA'YA YÜRÜYECEK

Öte yandan Yenişehir, Kirazlıyayla köyünde, Meyra Madencilik’in yapmak istediği projeye karşı 2019'dan beri mücadele eden köylüler de köy meydanında toplanarak açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, 345 hektar büyüklüğündeki arazinin şirkete satıldığına dikkat çekildi: "Kirazlıyayla'da firma faaliyete başlamadan, daha inşaat aşamasında iken cehenneme dönen hayatların en yakın şahidi ve mağduruyuz. Pademi nedeniyle itiraz yollarımız kısıtlandı. Şartlar uygun olduğundan 'adalet' talebiyle Ankara'ya yürüyeceğiz.”

'KULLANILAMAZ SUYUN KİRLİ OLMADIĞI ÖNE SÜRÜLÜYOR'

Yaklaşık 40 yıldır Uşak'ta çözülemeyen su kirliliği sorunuyla ilgili köylüler ve çevre örgütleri Tiritoğlu Parkı’na yürüyerek protesto gerçekleştirdi. Murat Dağı Yok Olmasın Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen çevreciler, yanlarında getirdikleri kirli suları parkta sergiledi. Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, su kirliği hakkında, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne yaptıkları başvurudan aldıkları yanıtı dile getirdi: "OSB’ler dahil tüm fabrikaların yarattığı bir sorun yok." Akcura, Dokuzsele, Ulubey ve Banaz çaylarının dördüncü sınıf, yani kullanılamaz seviyede olduğunu hatırlatarak, kirliliğin nedenini sordu.

'NÜKLEERE HAYIR DİYORUZ'

Sinop'ta da çevreciler bir araya gelip nükleer sorununa değindi. Sinop Nükleer Karşıtı Platform'u adına açıklamayı okuyan Kayhan Konukçu, gelişmiş ülkelerin kendi ülkelerinde yapmak istemedikleri nükleer santralin Türkiye'ye dayatıldığını belirtti. Konukçu, "Ülkemizin her yerindeki nükleer santrallere, nükleer teknoloji merkezlerine, nükleer atık depolarına, termik santrallere, HES ve doğa katliamlarına ‘hayır’ diyoruz" diye konuştu.

Sinoplular, nükleer santral istemediklerini söyledi.
'TERMİK SANTRAL ORMAN FEDA EDİLİYOR'

Aylardır Akbelen Ormanı için mücadele eden Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköylüler de bir basın açıklaması yayınladı. İklim krizinin Muğla'da derinden hissedilmeye başladığına dikkat çekilen açıklamada, Akbelen Ormanı’nın kömür için feda edildiği belirtildi. Termik santrallerin uzun yıllardır bölgede yarattığı yıkımdan ise şu sözlerle bahsedildi: "İkizköy’ün yedi kilometre ötesindeki Yeniköy Termik Santrali yılda 8,76 milyon metreküp su kullanıyor. Bu miktar, Milas ilçe nüfusunun su tüketiminin yaklaşık iki buçuk katına denk düşüyor. Bu da 300 bin kişinin yıllık su ihtiyacını tehdit ediyor."

DENİZLİ: BÜYÜK MENDERES HAVZASI KURAKLIK YAŞIYOR

İklim koşulları nedeniyle Türkiye'nin tarımsal üretiminin yüzde 15'ini karşılayan Büyük Menderes havzasının atık sorunu ve su yetersizliğine dikkat çekmek için ekoloji örgütleri Denizli'de açıklama yaptı.

Büyük Menderes İnisiyatifi bileşenlerinin de katıldığı açıklamada, yerleşim yerlerinin yüzde 65'inin, sanayi bölgelerinin ise yüzde 60'ının arıtma tesisinin olmadığı dile getirildi.

En kirli üçüncü nehir olan Büyük Menderes'e yılda 400 milyondan fazla endüstriyel ve evsel atık bırakılıyor. “UNESCO'nun kuraklık sınıflandırmasına göre Büyük Menderes'in yüzde 97'si kuraklık yaşıyor” denilen açıklamada, “Ülkeyi yönetenleri göreve davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi. (YURT HABERLER)