47.5 milyon dolarlık dev tesisin satışında ihlal iddiası

Mali sıkıntıya girdiği için konkordato isteyen Yurtgaz’ın Hatay'daki dev akaryakıt ve LPG tesisi davalık oldu. Yurtgaz, tesisi alan Bayegan’ın, sözleşme şartlarını yerine getirmediğini iddia ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye LPG sektörünün en önemli oyuncularından biri olan Yurtgaz’ın konkordato talep ettiğini Gazete Duvar gündeme getirmişti. 600 milyon liralık borçlar mahkemenin yolunu tutan şirketin açtığı dava devam ederken, bir süre önce satışını yaptığı dev tesis ile ilgili ilginç bir davanın açıldığı ortaya çıktı.

GÖRÜŞMEYİ ‘ARACI’ SAĞLADI

Ulaşılan belgelere göre Yeniyurt Petrol Terminal AŞ, geçen 25 Temmuz’da Erzin Asliye Hukuk Mahkemesi’nde kritik bir dava açtı. Anılan dava Bayegan Grubu şirketlerinden Byport Petrol Ürünleri Terminal Hizmetleri AŞ’ye karşı açıldı. Dava dosyasında yer alan bilgi ve belgelere göre, Yurtgaz ile Bayegan tarafı, Hatay Erzin’deki dolum tesisisin satışı için geçen aylarda görüşmelere başladı. Tarafları, iddiaya göre Mutlu G. isimli bir kişi bir araya getirdi.

47.5 MİLYON DOLARLIK TESİS

Birkaç kez yapılan görüşme sonrası tesisin satışı konusunda anlaşmaya varıldı. Tesis için 47.5 milyon dolarlık bir bedel belirlendi. Hazırlanan sözleşmeye göre, Byport Petrol, Yurtgaz’ın, Hpyco Petrolcülük AŞ’ye olan 30 milyon dolarlık borcunu üstlendi. Zira, Hypco’nun, tesis üzerinde hem ipoteği hem rehini bulunuyordu. Sözleşmenin bir diğer maddesine göre, Bypetrol tarafının kalan tutarları nasıl ödeyeceği de belirlendi.

İPLER KOPTU

Sözleşmeyi Yurtgaz tarafı imzaladı. Ancak iddiaya göre, Bayegan’ın sahibi Ercüment C. Bayegan, sözleşmeyi imzalamaktan imtina etti. Süreç devam ederken, taraflar arasındaki gerilim de büyüdü. Hypco’ya yapılması gereken ödemeler yapılmadı. Taraflar yeniden birtakım görüşmeler yapsa da sonuç değişmedi. Son yapılan görüşmelerin birinde iddiaya göre, Bayegan tarafı “Sözleşmeyi imzalamayacağız. Hypco’nun borcunu da ödemeyeceğiz” karşılığı verdi.

TESİSE 'ÇÖKTÜLER'

Bu görüşme sonrası taraflar arasında ipler koptu. İlk olarak, tek taraflı imzalanan sözleşme 1 Temmuz’da Üsküdar 17. Noterliğinde iptal edildi. Bayegan tarafı bu iptale itiraz etmedi. Yurtgaz tarafı, açtıkları davada, dolandırıldıkları iddiasında. Dava dilekçesinde şöyle denildi: “Tesise kötü niyetle, desise ve hileli davranışlarla adeta çöken davalı şirketin işlemlerinin de etkisiyle müvekkil şirket ve Yurpet İstanbul Anadolu 2. Asliye Tic. Mahkemesinin 2021/358 E. sayılı dosyasına yapmış olduğu başvuru neticesinde konkordato sürecine girmek zorunda kalmıştır.”

TAPU DEVRİ İPTAL EDİLSİN

Dava dilekçesinde, tesisin üçüncü kişilere devrinin yapılabileceği bu nedenle tedbir konulması talep edildi. Dava dilekçesinde, Bayegan tarafına yapılan tapu tescillerinin de iptali ve yeniden Yurtgaz adına tescil işleminin yapılması talep edildi. (EKONOMİ SERVİSİ)