47 kuruluşa 'helal akreditasyon' verilmedi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş açıkladı: Helal Akreditasyon Kurumu’na (HAK) yapılan 73 başvurudan 26’sına akreditasyon kararı verildi.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Helal' pazarının küresel büyüklüğü 7 trilyon doları bulurken, Türkiye bu pazarda beşinci sırada yer alıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de helal gıda ürünleri ile Helal Akreditasyon Kurumu’nun (HAK) faaliyetleri ve sorumluluklarına ilişkin Ticaret Bakanlığına verdiği soru önergesinde "2000’li yılların başında başlayan helal gıda üretimi ile ilgili belge sahibi işletme sayısı kaçtır? Son beş yıl içinde yeni belge alan ya da belgesini iptal ettiren işletme sayısı kaçtır? Türkiye’de Helal Akreditasyon Kurumu tarafından denetlenen ve ceza alan işletme sayısının yıllara göre dağılımı nedir? Helal gıda standartları neye göre belirlenmektedir? Helal pazarının ihracat ve ithalat büyüklüğü 2021 yılı için ne kadardır?" sorularına yanıt istedi.

Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, helal akreditasyon başvurusunda bulunan 73 kuruluştan 26'sına akreditasyon kararı verildiğini açıkladı. Muş, Ticaret Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu Helal Akreditasyon Kurumu’nun (HAK), uluslararası kabul görmüş teknik gereklilikler ve standartlar çerçevesinde hem Türkiye’de hem de yurt dışında yerleşik belgelendirme kuruluşlarından talepte bulunanlara helal akreditasyon hizmeti sunduğunu belirtti. HAK’ın, gıda veya başka ürün gruplarında helal belgesi (sertifikası) vermediğine dikkat çeken Muş, HAK’ın ürün ve hizmetlere ‘helal belgesi’ veren kuruluşların yetkinliklerini ve tarafsızlıklarını kontrol ederek söz konusu belgelendirme kuruluşlarına helal akreditasyon statüsü verdiğine işaret etti. 

HAK TARAFINDAN VERİLEN CEZA YOK

Türkiye’de mevcut kurallar çerçevesinde hem helal belgelendirme faaliyetleri hem de bu faaliyetlerin akreditasyonunun gönüllülük esasına dayandığını anlatan Muş, “Bu sebepten dolayı bu kapsamda bugüne kadar HAK tarafından belgelendirme kuruluşlarına veya firmalara ceza verilmesi gibi bir durum söz konusu olmamıştır” dedi. 

Kanun değişliğiyle, akredite olmamış kuruluşların Türkiye’de helal belgelendirme faaliyeti yürütmelerinin önüne geçileceğini söyleyen Muş, “Söz konusu düzenlemeyle akredite olmadan, güvenilirliğini ispatlayamadan helal belgesi veren kuruluşlara ceza verilmesi mümkün hale gelecek” açıklamasını yaptı.