400 metrelik yol ihalesine muhalefetten ortak tepki: Peşkeş çekildi

Bingöl’de 400 metrelik köy yolu yapım işi yaklaşık 200 milyon TL’ye ihale edildi. Muhalefet partileri, yandaş şirkete peşkeş çekildiğini ileri sürdükleri ihaleye tepki gösterdi.

Bingöl’ün Yamaç bölgesinde dokuz köyün ulaşımının sağlandığı yol çöktü.
Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

BİNGÖL - Bingöl’ün Yamaç bölgesinde dokuz köyün ulaşımının sağlandığı grup köy yolu, haziran ayında meydana gelen heyelan nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Yol yapım ihalesi, 29 Aralık’ta gerçekleştirildi. İhaleye beş firma davet edildi. Yamaç il yolunun 7300- 7700 kilometre arasındaki 400 metrelik yolun yapım işi ihalesini, 193 milyon 290 bin liralık teklifle Solmaz Taahhüt İnşaat kazandı.

DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Mikail Kovalar, kapalı davet usulü ile yapılan ihalenin Elazığlı bir firmaya verilmesine, CHP Bingöl İl Başkanı Hasan Aktaş, 'astronomik' bir rakam ödenmesine, Saadet Partisi Bingöl İl Başkanı Muhammed Fatih Tiryaki ise ihaleyi kazanan firmanın sahibinin AK Partili olmasına tepki gösterdi.

‘YAPILACAK İŞİN DETAYLARI KAMUOYUNDAN SIR GİBİ SAKLANDI’

Heyelan sonucu çöken yolda incelemelerde bulunan CHP Bingöl İl Başkanı Hasan Aktaş, iktidar partisinin aylardır yol sorununu çözmediğine dikkat çekerek ihalenin yandaşlara peşkeş çekildiğini savundu.

Aktaş yaptığı yazılı açıklamada, bölgede kış şartlarının etkili olduğunu belirterek şöyle dedi: “Bölge halkının mağduriyetleri halen devam etmektedir. AKP hükümeti aylardır sorunun çözümü için adım atmayıp davetiyeli bir şekilde astronomik bir rakama ihale ederek bu işi de ranta çevirmekten geri kalmamıştır.”

Yapılacak işin detaylarının kamuoyundan sır gibi saklandığının belirtildiği açıklamada, “Devletin kaynaklarını hoyratça kullanıp kendilerine ve yandaşlarına çıkar sağlamışlardır. Şehrimizi, Elazığ’ın ilçesi yaptıkları yetmezmiş gibi ihaleyi de Elazığ’da yapıp Elazığlı firmalara davetiyeyle işi peşkeş çekmişlerdir. 400 metrelik yolu, açık ihaleyle yapmayıp, davetiyeli bir şekilde yandaşlarına peşkeş çeken AKP iktidarını Bingöl halkının vicdanına havale ediyoruz” denildi.  

‘NEDEN DAVETİYE USULÜ İLE İHALE EDİLDİ’

DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Mikail Kovalar da yol yapım ihalesinin usulüne tepki gösterdi. Kovalar yaptığı açıklamada, ihalenin Elazığlı firmalara verilmesini eleştirerek şu ifadeleri kullandı: “Tamam, anladık. İşin aciliyeti ve yaklaşık maliyetinin bir sonraki yılın birim fiyatlarına yansımaması adına davetiye usulü ile ihalenin yapılması gerekiyordu’ düşüncenize de katıldık. Peki, Bingöl’de ve Bingöllü olup Türkiye’nin her yerinde yol işleri yapan bu şehrin evlatları varken, Bingöl’e hiç uğramamış, esnafına faydası olmamış, işsizine istihdam sağlamamış firmalara neden ve hangi gerekçe ile davetiyeler gönderildi?”

‘FİRMA SAHİBİ AKP YÖNETİCİSİ’

İhalenin Elazığlı firmaya verilmesini eleştiren Saadet Partisi Bingöl İl Başkanı Muhammed Fatih Tiryaki ise firma sahibinin AK Parti yöneticisi olduğunu söyledi. İktidar partisini eleştiren Tiryaki, “İktidarı kaybedeceklerini anlayan AKP ‘ne götürürsem kardır’ mantığıyla ihaleleri dağıtıyor” diye konuştu.

İhalenin alelacele Solmaz İnşaat’a verildiğini iddia eden Tiryaki şunları söyledi: “Yaptığımız araştırmalar neticesinde firmanın sahibi Muhammed Solmaz, AKP Elazığ il yönetim kurulu yedek listesinde yer alıyor. Burada maksat millete hizmet değil, AKP’nin kendi yöneticilerine rant sağlama işidir.”