4 ülke eşcinsel karakter nedeniyle Lightyear filmini yasakladı

Toy Story'deki Buzz karakterinin hayatına odaklanan Lightyear filmi, eşcinsel karakterlere yer verdiği gerekçesiyle BAE, Kuveyt, Malezya ve Suudi Arabistan'da yasaklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Malezya ve Suudi Arabistan, Disney-Pixar ortak yapımı uzun metrajlı animasyon filmi "Lightyear"ın (Işıkyılı), eşcinsel karakterler içerdiği için sinemalarda gösterilmesini yasakladı.

BAE Gençlik ve Kültür Bakanlığı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda ülkenin medya içerik standardını ihlal ettiği için filmin gösterim için lisanslanmayacağını açıkladı.

Daha sonradan BAE'den bir yetkilinin Reuters'e verdiği demeçte, filmin, birkaç sahnede "eşcinsel" karakterlerin yer alması nedeniyle yasaklandığını söyledi.

Nüfusunun çoğunun yabancı olduğu yaklaşık 10 milyon nüfuslu Körfez ülkesi BAE'de eşcinsel ilişkiler suç sayılıyor.

Filmin, Suudi Arabistan'da da "eşcinsel karakterlerin öpüşmesi" sebebiyle yayınlanmayacağı duyuruldu.

The Variety'nin haberine göre, film, sansür kurulundan geçemeyeceği düşünülerek Suudi Arabistan'a hiç gönderilmedi. Ayrıca Kuveyt ve Malezya'da da filmin gösterilmeyeceği duyuruldu.

Malezya'nın sansür kurulu LPF'nin, "eşcinsel ve doğal olmayan seks" içeren tema, diyalog veya sahne bulunduran herhangi bir filme oldukça katı yaklaştığı biliniyor.

Lightyear filmi, Toy Story serisinden Buzz Lightyear karakterinin hikayesine odaklanıyor. Filmde "Buzz"ın sesi olarak Chris Evans ve "Alisha Hawthorne" olarak Uzo Aduba yer alıyor. (KÜLTÜR-SANAT SERVİSİ)