4 soruda 'akşamdan kalma' hali: Neden olur, nasıl önlenir?
Fazla alkollü içki tükettikten sonra bazı insanlar ertesi gün başlarını yastıktan kaldıramayacak kadar kötü hisseder, bu hale 'akşamdan kalmak' da denir. Peki, bunu önlemenin bir yolu var mı?
DUVAR - Alkollü bir gecenin ardından çoğu insan ertesi gün başını yastıktan kaldıramazken bazıları hiç etkilenmez. Araştırmalar, fazla denebilecek kadar alkol aldığı halde bunun olumsuz etkilerini yaşamayan insanların oranını yüzde 25 olarak veriyor. Peki bu insanların sırrı ne? Genlerinde mi, seçtikleri içki türünde mi, yoksa gizli bir ilaçları mı var?
BBC Türkçe'nin haberine göre, 5 yıl öncesine kadar bilim insanları bu sorulara ilgi göstermiyordu. Bu yüzden, bilimsel verilerle destekli bilgi yerine, anlatım ve söylentilere dayalı inançlar ağır basıyordu. Fakat İngiltere’deki Keele Üniversitesi’nden Richard Stephens, içki sersemliği ve akşamdan kalma halini araştırmak için bir grup kurdu. Şimdiye kadar alkol sersemliğinin ana nedeninin fazla tuvalete gidildiği için vücudun su kaybetmesi olabileceği düşünülüyordu. Fakat veriler bunun çok da etkili olmadığını gösteriyor.
NEDEN AKŞAMDAN KALMA HİSSEDERİZ?
Akşamdan kalmalığın bir nedeni içkilerdeki kimyasal maddeler olabilir. Alkol oluşumunu sağlayan fermantasyon sürecinde bazı zehirli yan ürünler ortaya çıkar. İçkiye koyu renk veren de bu kimyasallar. Bu nedenle renkli viskinin insan üzerinde renksiz votkadan daha ağır bir etki bıraktığı düşünülüyor. İçkiler karıştırıldığında daha fazla sayıda yan ürün ortaya çıkacağı için olumsuz etkisi de artar. Alkol içildikten sonraki birkaç saat içinde asetaldehit ve asetata dönüşür. Bu ara ürünler bulantı, terleme ve hızlı nabız artışına neden olur.
Alkol ve yan ürünleri ayrıca bağışıklık sistemini de sarsarak enflamasyonu (halk arasında yangı olarak bilinir) körükleyebilir. İçki sersemliği halinde hissedilen ağırlığın nedeni budur.Beyinde bu enflamasyon, kan şekerinin düşmesi ve uykusuzlukla birleşerek baş ağrısına, halsizlik ve kötü ruh haline neden olur.