4 milyon lira harcanan bahçede oturan yok

Yapımına 4 milyon lirayı aşkın kaynak harcanıp ekilecek çiçek ve bitkilerin yılın 12 ayı yeşil kalacağı propagandası yapılan Cizre'deki "Dicle Dikey Bahçe”den geriye demir yığınları kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın Cizre ilçesinde 2018 yılında dönemin kaymakamı ve belediye atanan kayyım Faik Arıcan’ın talimatı ile Dicle Nehri'nin kenarında yapılan "Dicle Dikey Bahçe", kamu kaynaklarının nasıl talan edildiğinin çarpıcı örneklerinden biri haline geldi. 

Ekilecek çiçekler ve bitkilerle yılın 12 ayı yeşil kalacağı propagandası ile açılan bahçenin yapımına 4 milyon 126 bin 538,69 TL harcandı. Bakımsızlık yüzünden çiçek ve bitkilerin zamanla kuruduğu bahçeye Şubat 2020’de yeşermesi için yeni sarmaşıklar ekildi, fakat çok geçmeden bunlarda kurudu. Kayyımlarca her defasında bahçe için çalışma başlatılacağı söylense de, bu konuda hiçbir bir adım atılmadı.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, aradan geçen zamanda kaderine terkedilen bahçeden geriye sadece demir yığınları kalmış durumda. İlçe sakinlerinin bu viran hali nedeniyle oturmak için tercih etmediği bahçenin geleceği şimdilik belirsiz.

Yerine kayyım atanan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu, kayyımın etrafındakileri zenginleştirmek için böyle bir ihaleyi yaptığını ifade etti. 

'MEVZUATA AYKIRI...'

Bahçenin belediye mevzuatına aykırı bir şekilde yapıldığını söyleyen Kutlu, “Aslında kayyımların yaptığı tahribatların tamamı belediye yönetmeliğine ve mevzuatına aykırı olarak yapılmıştır. Dikey Bahçe projesi de bu aykırı projelerden biridir. HDP olarak belediyeyi tekrar kazandığımızda, kayyımın bu projeye çok para harcadığını, 2 milyona yakın borcunu ödemediğini gördük. Zaten söz konusu Dikey Bahçe Cizîr'in hava şartlarına göre değildi. Bu bölgede yeşeren ve yeşeremeyen ağaç ve bitkiler var. Bu projeden önce bunun analizleri yapılır, havası ölçülür. Bu çalışmalar sonucunda böyle bir proje ortaya çıkar. Ancak bu araştırmalar yapılmadan büyük bir masraf yaptı. Bu projenin yeri Cizîr değildi. Kayyım bu ihaleyi etrafındakileri zenginleştirmek için, AKP'ye rant niyetine yaptı" dedi. 

2 MİLYON TL’LİK BORÇ ÖDENMEMİŞ

Kutlu, kayyımların bahçeyi yapan firmaya olan 2 milyon TL’lik borcu hala ödemediğini de söyledi. Kutlu, “Belediyeyi kayyımlardan aldığımızda projeyi yapan kişi gelip, ‘Dikey Bahçe için belediyenin bize 2 milyon borcu var' dedi. Yani bu projede büyük bir çelişki vardı. Bu halkın parası çarçur edildi. Bu projeleri kendi özel kanunlara göre hazırlıyorlar. Bizden sonra gelen kayyımlar da bu projedeki kirliliği gördü ve bu yükün altına girmek istemediler. Borçlar da öylece kaldı. Öve öve bitiremedikleri o projelerini kaderine terk ettiler” ifadelerini kullandı.  

'O PARA ALTYAPI SORUNLARI ÇÖZÜLÜRDÜ’ 

Bu projeye harcanan kaynakla Cizre'nin altyapı sorunlarının büyük bir kısmının çözülebileceğini vurgulayan Kutlu, “Ama maalesef o parayı alıp harcadılar. Dikey Bahçe’nin Cizre'e ne faydası var?  Sırf o paradan AKP çevresi yararlansın diye, bu projeyi yaptılar ve şimdi de öylece bıraktılar. Milyonların harcandığı proje şimdi çöp olmuş" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Etiketler cizre belediye