38 ilde tarihi eser kaçakçılığı operasyonu

Tarihi eser kaçakçılığına karşı 38 ilde operasyon başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları tarafından yapılan incelemede, tarihi eserlerin büyük kısmının Türkiye’ye ait olduğu belirlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kaçak kazılarla buldukları tarihi eserleri yurt dışındaki müzayede evlerine gönderip satılmasını sağlayarak haksız kazanç elde eden suç grubuna yönelik düzenlenen “Miras” operasyonu, Konya merkezli 38 ilde başlatıldı. Operasyon kapsamında tarihi eser kaçakçılığı yapan 143 şüpheli tespit edildi. 

Konya Seydişehir Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında, söz konusu şüpheliler, 1 yıl boyunca takip edildi. KOM ekiplerince yapılan takip sonucu, şüphelilerin tarihi eser kaçakçılığını nasıl yaptığı da ortaya çıktı. Şüphelilerin Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde, tarihi eser bulmak amacıyla yasa dışı kazı yapanları teşvik ettiği, kaçak kazıcıların çıkarttığı tarihi eserleri söz konusu şüpheliler adına toplandığı ve yurt dışındaki müzayede evlerinde satıldığı tespit edildi.

TÜRKİYE'YE AİT ESERLER, İNGİLTERE'YE GÖNDERİLECEKTİ

Bir TIR şoförü, bin 736 adet tarihi eseri Avusturya üzerinden İngiltere’deki bir müzayede evine kargo yoluyla göndermek isterken yakalandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları tarafından yapılan incelemede, ele geçirilen tarihi eserlerin büyük bir kısmının Anadolu kökenli Türkiye’ye ait eserler olduğu belirlendi. Şüphelilerin banka hesap hareketlerinin incelenmesi sonucunda da Avrupa ve ABD’de faaliyet gösteren 6 farklı müzayede evinin, şüphelilere yüklü miktarda döviz cinsinden para gönderildiği belirtildi. 

Operasyon kapsamında ayrıca Türkiye'den kaçırılan Bizans dönemine ait bir imparatorluk mührünün İsviçre’de faaliyet gösteren bir müzayede evinde 28 bin CHF- İsviçre Frangı ile açık artırmada satışa sunulduğunun tespit edilmesi üzerine mührün satışı durduruldu. (HABER MERKEZİ)

.