350 bin ağaç kesen altın madeninin çalışmaları durduruldu

Çanakkale’de yürütülen altın madeni çalışmalarının ‘ÇED olumlu’ kararı, zaman aşımı nedeni ile geçerliliğini yitirdi. Çevreciler 350 bin ağacın kesildiği alanın rehabilite edilmesini istedi.

Altın madeni için 350 bin ağaç kesildi.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Kazdağları ekolojik silsilesi içinde yer alan, Çanakkale merkeze bağlı Kirazlı Köyü Balaban Mevkii’nde uluslararası altın tekeli Alamos Gold ve onun yerli taşeron şirketi Doğu Biga Madencilik tarafından yürütülen altın madeni projesi “ÇED olumlu kararı” geçerliliğini yitirdi.

Kazdağları’nın geleceğini belirleyecek bu önemli gelişmenin ardından gözler Alamos Gold’un terk ettiği alana çevrildi. Kaz Dağları’nda yapılması planlanan Ağı Dağı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesi ile Tarım Orman İş Sendikası istatiklerine göre; yaklaşık 350 bin ağacın kesildiği belirtiliyor.

MADEN ÇALIŞMALARINA İTİRAZLAR SONUÇ VERDİ

Kaz Dağları’ndaki maden çalışmaları 2019 yılında binlerce insanın itirazıyla gündeme gelmişti. Kirazlı Altın Madeni’nin ruhsatı, itirazlar sonucunda yenilenmemiş, başta orman izni olmak üzere projeyle ilgili izinler iptal edilmişti. ÇED Yönetmeliği’nin 14-(4) maddesinde “ÇED olumlu kararı verilen proje için yedi yıl içinde mücbir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmaması durumunda ÇED olumlu kararı geçersiz sayılır” ifadeleri yer alıyor. Bu maddeye istinaden TEMA Vakfı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne ÇED olumlu kararının geçersiz sayılmasına için 15 Ağustos 2021’de başvuruda bulundu. Başvuruyu değerlendiren bakanlık proje için verilen ÇED olumlu kararının geçerliliğini yitirdiğini söyledi.

‘KAZDAĞLARI’NDA RUHSATLAR İPTAL EDİLMELİ’

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “ÇED olumlu” kararının sevindirici bir haber olduğunu ifade ederek, Kazdağları’ndaki tüm ruhsatların iptal edilmesi gerektiğini vurguladı. “Kaz Dağları başta olmak üzere Çanakkale’de yaşam zaman kazandı” diyen Ataç, “Hepimizi sevindiren bu gelişme bile bölgedeki maden tehdidinin tamamen ortadan kalktığını göstermiyor. Bu tehdide karşı Kaz Dağları’nın doğal, tarımsal ve kültürel değerleriyle koruma altına alınmasını ve maden ruhsatlarının iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.

‘5 MİLYON DOLAR HARCADI, 350 BİN AĞACI KATLETTİ’

Maden bölgesinde bir yıla yakın nöbet tutarak direnen Her Yer Kazdağları Grubu, yaptığı açıklamada alanın acilen bilimsel bir çalışma ile rehabilite edilmesi gerektiği ifade edildi. Açıklamada, “Alamos Gold'un, Ağı Dağı Altın ve Gümüş madeni projesinin ÇED geçerlilik süresi doldu. Kararlı direnişimizle tüm izinlerini ve ruhsatını iptal ettirdiğimiz Alamos Gold, Kazdağları'nda cehennem çukurlarını açamadı, siyanür kullanamadı, maden çıkaramadı, Ağı Dağı projesinde de ilerleyemedi ve 14 Ağustos 2014 tarihli ve ÇED olumlu kararı geçerliliğini kaybetti. Alamos Gold'un 5 milyon dolar ödeyerek 350 bin ağacı katlettirdiği bu alanın ekolojik, bilimsel, katılımcı, şeffaf bir yöntemle rehabilite edilmesi, Kazdağları'nın geleceği açısından hayati öneme sahip” denildi.

CHP heyeti, maden çalışmalarının olduğu alanda inceleme yaptı. 
CHP HEYETİ ALANI İNCELEDİ

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ve CHP il yöneticilerinden oluşan bir heyet maden alanında incelemede bulundu. Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay, “Kazdağları’nı, su havzamızı korumak amacıyla sürdürdüğümüz nöbetimiz sonuç vermiş, Alamos Gold alanı tamamen boşaltmıştır.  Milletvekilimiz Özgür Ceylan, CHP il yöneticileri, Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu olarak şirketin tahrip ettiği alanda incelemelerde bulunduk. İçimizi sızlatan görüntülere bir kez daha tanık olduk. Ağaçlandırma çalışmalarına zaman geçirilmeden başlanmalıdır. Biz seferberliğe hazırız” dedi.