3.5 milyon lira harcanan Yedigöller unutuldu: Yaşam tehlikede

İzmir'de üç buçuk milyon TL harcanarak Buca halkına kazandırılan ve uzun yıllardır ziyaretçi akınına uğrayan  Yedigöller tesisi, bugünlerde bakımsızlıkla karşı karşıya. Kirlilik ve ilgisizlik nedeniyle halk yaşanan durumdan şikayet ederken, bölgede incelemede bulunan Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi, yöre insanının ve Yedigöller’de bulunan bütün canlıların yaşamının gecikmeden güvence altına alınması çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR – İzmir'in Buca ilçesinde bulunan ve içerisinde 7 ayrı göleti barındıran Yedigöller tesisi son süreçte kirlilik içerisinde kaderine terk edildi. Şikayetler üzerine Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi üyeleri bölgede incelemede bulundu. 

ÖNLEM ALINMAZSA KURUYABİLİR

 Öte yandan Buca eski Belediye Başkanı Cemil Şeboy tarafından belediyenin kendi imkanları ile yapılan tesisteki göl, 2016 yılında yılında su kaçağı nedeniyle kurumuştu. Yapılan çalışmalar sonucu göl eski haline getirilirken, önlemler yeterli düzeyde alınmazsa gölün tekrar kuruyabileceği vurgulandı. Buca Belediyesi'nin eski başkanı Cemil Şeboy, çeşitli basın kurumlarına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:  “Bu alan için yorum yaparken yüreğim burkuluyor. Bunlar bir şeyler yapmak için değil, olanları bozmak için gelmişler.”

'BÖLGE HALKI İMZA KAMPANYASI HAZIRLIĞINDA

Bölgede incelemede bulunan Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi de yaşanan kirliliği fotoğrafladı. Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu, kirlilik ve bakımsızlığın yanı sıra portakal vadisinin de oluşmaya başladığı bir bölge olan İzkent ve Yedigöller çevresindeki işletmelerin, yüksek gürültü ve havai fişek etkinlikleri nedeniyle canlı yaşamını olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Karaçorlu, bölgede yaşayanların da durumdan ciddi anlamda rahatsız olduklarını söyledi. Bu durumun bölgede yaşayan yurttaşlarca dilekçelerle belediyeye bildirildiğini söyleyen Karaçorlu, soruna çözüm bulunmadığı için de bölge halkının imza kampanyası hazırlığı içerisinde olduğunu kaydetti.

'CANLI YAŞAMI GÜVENCE ALTINA ALINMALI'

Alandaki kirlilik ve bakımsızlığın yanı sıra gölün çevresini koruma adına çekilen çitlerin de başka bir kirlilik yarattığını söyleyen Karaçorlu, bu uygulamanın da akıl almaz olduğunu belirtti. Yaşanan durumun bir kent suçu olduğunu belirten Karaçorlu, şunları söyledi:

“Ne yazık ki yeşil alanlarımız ve dinlenme alanlarımız, canlılara ve yörede yaşayan topluluklara güvenli bir ortam sunma ve sürdürme sorumluluğu oluşturacak biçimde değil, risk meydana getirecek şekilde dizayn edilmektedir. Bu dönem Buca Belediyesi yerel yönetimi, böylesi görev ve sorumluluklarını yerine getirmekten uzak bir hizmet anlayışıyla Bucalılara bir kent hizmeti değil bir kent çilesi çektirir işle yükleniyorlar. Buca belediyesi kent yönetimi gecikmeden görev ve sorumluluğunu yerine getirerek, ilgili işletmelerin bu uygulamalarını durdurarak ve gerekirse bu konudaki yaptırım ve denetleme işlevlerini yerine getirerek, yöre insanının ve Yedigöller’de bulunan bütün canlıların yaşamını gecikmeden güvence altına almalıdır.”

Buca Belediyesi'nden ulaştığımız kişi yetkili kimse olmadığı gerekçesiyle sorularımıza yanıt vermedi ancak konu ile ilgileneceklerini söyledi.