32 yıllık cinayetin sırrını 15 hücreli DNA çözdü

ABD'de bir cinayet, 32 yıl sonra DNA teknolojisi ile çözüldü. 1989 yılında evden okula yürürken öldürülen Stephanie Isaacson'ın katili, sadece 15 hücre içeren 0.12 nanogramlık DNA sayesinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Las Vegas kentinde 14 yaşında olduğu 1989 yılında öldürülen Stephanie Isaacson'ın cinayet dosyası, sadece 15 insan hücresini içeren bir DNA örneği ile çözüldü. Tarihte ilk kez bir cinayetin, bu kadar az miktarda DNA ile çözüldüğü belirtildi.

OKUL YOLUNDA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Stephanie Isaacson'ın cesedi 32 yıl önce, evden okula yürürken kullandığı yolun yakınlarında bulunmuştu. 14 yaşındaki Isaacson cinsel istismara uğramış ve boğularak öldürülmüştü. Ancak elde edilen 15 hücrelik DNA örneği, o dönemin teknolojisi ile polisin işine yaramamış ve cinayet çözülememişti.

BİR DİĞER CİNAYETİN DE ZANLISI OLAN KATİL 1995'TE İNTİHAR ETMİŞ

Polis, bu sene yerel bir bağışçıdan sağlanan gelirle, ellerindeki DNA örneğini çözülmemiş vakalarda uzmanlaşan genom dizileme laboratuvarı Othram'a gönderdi. Teksas merkezli laboratuvar, soy veritabanları üzerinden katilin kuzenine ulaştı. Bu sayede, Stephanie'yi öldüren kişinin Darren Roy Marchand olduğu anlaşıldı. 

Marchand'ın DNA'sının 1986'daki bir başka kadın cinayeti dosyası nedeniyle kayıtlarda olduğu, eşleştirmenin de bu şekilde yapıldığı açıklandı. Polis, Marchand'ın kanıt yetersizliği nedeniyle bu cinayette de hüküm giymediğini ve 1995'te intihar ettiğini duyurdu.

ANNESİ 'İNANMIYORDUM' DEDİ

Stephanie'nin annesi ise bir basın açıklaması yaparak cinayetin nihayet aydınlatılmasından memnun olduğunu belirtti. Açıklaması polis tarafından basına okunan anne, "Kızımı kimin öldürdüğünü buldukları için memnunum. Davanın çözüleceğine inanmıyorduk" dedi. Anne, "Fakat Stephanie için adalet sağlanamadı" ifadelerini kullandı.

0.12 NANOGRAMLA ÇÖZÜLDÜ

BBC'nin haberine göre, normalde bu tür genom dizileme işlemleri için 750 ila 1000 nanogram DNA gerekiyor. Ancak suç mahallerinde bu miktarın çok altında DNA bulunabiliyor. Stephanie Isaacson vajasında ise sadece 0.12 nanogramlık - yaklaşık 15 hücre- DNA bulundu. Polis, ilk kez bu kadar az miktarda DNA ile bir cinayetin çözülebildiğini açıkladı.

1881'DE İŞLENEN CİNAYETLERİ DE ARAŞTIRIYORLAR

Othram laboratuvarının yöneticisi David Mittelman, "Böylesine az miktarda DNA üzerinden bilgiye erişebilmek, tarih boyunca aydınlatılamamış ve çözülemez kabul edilmiş birçok cinayet vakası için bir fırsat" dedi. Laboratuvarın şu an, 1881 kadar eski tarihlere uzanan bir dizi cinayet davası üzerinde çalıştığı belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)