30 yıllık mahpusun tahliyesine ikinci kez ret

30 yıllık mahpus Mehmet Savur'un şartlı tahliyesi ikinci kez reddedildi. İlk ret kararında ailesinin görüşe gelmemesi gerekçe gösterilmişti. İkinci ret kararında ise 'iyi halli değil' denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir 3 No'lu T Tipi Cezaevi’nde tutulan 30 yıllık mahpus Mehmet Savur’un şartlı tahliyesi 2’nci kez reddedildi. İzmir 3 No'lu T Tipi Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı, 3 ay önce Savur’la ilgili verdiği tahliye talebinin reddinde şu gerekçeleri saydı: Eğitim ve spor faaliyetlerine katılmadı, aile telefon görüşlerini gerçekleştirmedi, yasaklı bir kitap ve uygun görülmeyen bir gazete bulundurdu, aile görüşe gelmedi…

Cezaevi izleme kurulu, saydığı bu gerekçelerle verdiği ret kararında herhangi bir hücre cezasından bahsetmedi. Ancak 3 ay sonra yeniden toplanan izleme kurulu, kronik hastalıkları bulunan Savur’un tahliyesini ikinci kez engelledi. Kurul bu kez Savur için, ‘İyi halli değil’ dedi. Kurulun, Savur için ‘iyi halli değil’ dediği kararda ise 2016 ve 2019 yıllarındaki hücre cezaları gerekçe gösterdi. İzleme kurulunun hücre cezalarını gerekçe göstermesinin ardından Savur’un infazı da yandı. Karara göre Savur, aldığı cezanın 36 yılının tamamını yatacak.

NEDEN HÜCRE CEZASI ALDI?

Savur’un infazının yanmasına ve hücre cezalarına neden olan eylemler ise şöyle: Slogan atma, kapılara vurma, memurlara direnme. Bu eylemler ‘kurumda korku, kaygı ve panik yaratabilecek biçimde eylemde bulunmak’ olarak değerlendirip disiplin cezasını gerektirecek eylem biçimi olarak görüldü.