30 yıl önce ormandan defne yaprağı toplayarak başladı, şimdi yılda 200 ton üretiyor
30 yıl önce ormanlardan tedarikçi firmalara göndermek için toplamaya başladığı defne yapraklarını gelir kapısı haline getiren Hakkı Karaman, "Yılda 6-7 milyon lira kazanç elde ediyoruz” diyor.
DUVAR - Samsun'da 19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman, 30 yıl önce ilçedeki ormanlardan tedarikçi firmalara göndermek için toplamaya başladığı defne yapraklarını gelir kapısı haline getirdi.
19 Mayıs ilçesinde kurulu defne yaprağı kurutma tesisi ile günde yaklaşık 1 ton yaş defne yaprağı kurutuluyor. Elek sistemi ile kurutulan yapraklar, ilçedeki kadınlar tarafından ayrıştırılarak firmaların ihtiyacına göre paketleniyor.
Türkiye’nin dünya genelindeki defne talebinin yüzde 95’ini karşıladığını vurgulayan Karaman, “Bakanlığın verdiği izinle orman köylüsüne izin alarak, bölgeden senede tapulu alanlar ve ormanlar dahil 200 tona yakın yaş defne yaprağı alımı yapıyoruz. Bunun da bölgeye yaklaşık olarak 6-7 milyon lira gibi bir girdisi oluyor. Bu yıl hedefimiz yaklaşık olarak 1 milyon adet defne fidanı dağıtmak. Fidelerimiz de şu anda 2 yıllık yetişkin düzeydedir" dedi.
Karaman, defne üretimiyle ilgili şu bilgileri aktardı: "Fidelerimiz de şu anda 2 yıllık yetişkin düzeydedir. Fideyi diktikten sonra 4’üncü 5’inci yılında kesim durumuna geliyor. Ondan sonra her 2 yılda bir kesilip satılabiliyor. Dünya, defne ihtiyacının yüzde 95’ini Türkiye’den karşılanmakta. Fakat bunun üretimine çiftçimiz çok fazla yönelmiyor. Bu konuda da bilgilendirmeler yapılması lazım."