30 tutukludan mektup: Kürtçe kitap, şarkı ve halay yasak

Sincan 1 No’lu Cezaevi’nde bulunan 30 tutuklunun CİSST’e gönderdiği mektupta, Kürtçe kitapların verilmediği, Kürtçe şarkı söylemek ve halay çekmenin yasak olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hak ihlalleriyle gündemden düşmeyen Sincan 1 No’lu Cezaevi’nde bulunan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan 30 tutuklu, cezaevinde yaşanan ihlalleri içeren bir mektup kaleme alarak, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ne (CİSST) gönderdi. Tutuklular, havalandırma saatlerinin çok kısıtlı olduğu, havalandırmanın kirli olduğu, cezaevi koridorlarının kirli olduğu ve temizlenmediği, yemeklerin sağlıksız, kalitesiz ve miktarının az olduğunu aktardı. 

KÜRTÇE KİTABA TERCÜMAN ÜCRETİ!

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, kendilerine gönderilen Kürtçe kitapların verilmediğini, buna karşı tercüman ücreti istendiğini belirten tutuklular, ayrıca aynı zarfta birden fazla mektup göndermenin yasak olduğunu, dilekçelerine cevap alamadıklarını, atölyeye çıkarılmadıklarını, haftada yalnızca bir saat spor faaliyetine çıkabildiklerini bilgisini paylaştı.

Tutuklular sosyal aktivitelere katılım konusunda ayrımcılık yapıldığını aktardığı mektupta, televizyon kanal sayısının az olduğunu, FM radyo verilmediğini, görüş saatinin bir saat ile sınırlı olduğunu, temizlik malzemelerinin kantinden satın almak zorunda kaldıklarını belirtti. 

KÜRTÇE ŞARKI VE HALAYA YASAK

Ayrıca cezaevinde Kürtçe şarkı söylemek ve halay çekmenin yasak olduğunu bildiren tutuklular, farklı suç tipinden tutukluların aynı modülde tutulduklarını ve oda değişim taleplerinin reddedildiğini kaydetti. 

CİSST Tematik Alan Temsilcisi avukat Heval Zelal, tutukluların yaşadığı hak ihlallerine dair son 3 ayda yoğun başvuru aldıklarını söyledi. Sincan 1 No’lu Cezaevi’nde tutuklulardan çok yoğun şikayet aldıklarını belirten Zelal, bu mektupların ağırlıklı olarak hak ihlalleri olduğu bilgisini paylaştı. Tutukluların tecrit koşulları altına tutulduğunu belirten Zelal, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı davrandığını dile getirdi. Zelal, “Mahpuslara, Kürtçe kitaplar verilmiyor, tercüman ücreti isteniyor. Tutuklular arasında ayrımcılık yapılıyor.  İngilizce ve Arapça için böyle bir uygulama yok, fakat Kürtçe için var. Mahpuslar ceza içinde ceza alıyor. Bu durum insan haklarına aykırıdır” dedi.

RESMİ BAŞVURULAR SONUÇSUZ

Tutukluların tecrit altına alındığını vurgulayan Zelal, bu durumun tutuklular üzerinde ağır psikolojik sorunlara neden olacağını ifade etti. Tutukluların şikayetlerine dair birçok kuruma başvurduklarını sözlerine ekleyen Zelal, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Cimer ve İnsan Hakları Kurulu’na başvurularda bulunduklarını ancak dönüş yapılmadığını söyledi. (HABER MERKEZİ)