'2531 yılına kadar herkesin soyadı aynı olacak': Japon uzman uyardı

Tohoku Üniversitesi'nden ekonomi profesörü Hiroshi Yoshida, Japon Medeni Kanunu'nun değiştirilmesi gerektiğini aksi takdirde 500 yıl sonra herkesin 'Sato-San' olarak anılacağını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'da uzmanlar, Medeni Kanun değişmezse 2531 yılına gelindiğinde herkesin aynı soyadına sahip olacağı uyarısında bulundu. Japonya'da ilk defa 6'ncı yüzyılda yapılmaya başlanan nüfus sayımından beri bir hanede yaşayanlar tek bir "ie" (ev, aile) olarak kabul ediliyor.

Japon Medeni Kanunu'na göre hanedeki her bireyin aynı soyadına sahip olması gerek. Evliliklerin yüzde 95'inde, kadın tarafı soyadını değiştirip erkeğin soyadını alıyor ve aile şeceresi de erkek üzerinden yürüyor.

'SUZUKI' İKİNCİ SIRADA

Tohoku Üniversitesi'nden ekonomi profesörü Hiroshi Yoshida'nın yürüttüğü çalışmada, evli çiftlerin ayrı soyadları kullanmasına izin verilmediği takdirde, Japonya vatandaşlarının 500 yıl içinde aynı soyadına sahip olacağı tespit edildi. Mainichi Shimbun gazetesine konuşan Yoshida, ülkede 2531 yılına kadar herkesin 'Sato-san' olarak anılacağını bildirdi.

Mart 2023'te yapılan bir ankete göre 'Sato', Japon soyadları listesinin başında yer alıyor ve toplam nüfusun yüzde 1,5'ini oluşturuyor. 'Suzuki' ise ikinci sırada yer alıyor.

MUHAFAZAKARLAR KARŞI ÇIKIYOR

İktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) muhafazakar üyeleri, yasayı değiştirmenin 'aile birliğini zayıflayacağını' ve 'çocuklar arasında kafa karışıklığına yol açacağını' ileri sürüyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler japonya soyadı sato