24 gündür açlık grevinde: Demir kelepçelerle domuz bağı yaptılar

Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Burhan Barut, ailesine gönderdiği faksta, gardiyanlar tarafından beş saat boyunca domuz bağı işkencesine maruz bırakıldığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Burhan Barut, ailesine 10 Temmuz’da gönderdiği faksta Ömer isimli başgardiyan ve 8 gardiyan tarafından beş saat boyunca işkenceye maruz kaldığını yazdı. Astım hastası olduğunu, işkence esnasında ve sonrasında nefes alamaz duruma geldiğini ve darp raporu almasının da engellendiğini belirten Barut, revire dahi götürülmediğini söyledi. Barut, işkencenin yapıldığı yerde kameraların da olduğunu ve bunların incelenmesini istediğini ancak herhangi bir girişimin olmadığını ifade etti. Barut, 7 Temmuz itibari ile açlık grevine girdiğini de kaydetti.

 

'BENİ ÖLDÜRMEYE ÇALIŞTILAR'

Mezopotamya'nın haberine göre, Barut, gönderdiği faksta, işkencenin sürmesi halinde hayatına son vereceğini söyledi. Barut, “Demir kelepçeler ile domuz bağı yaptılar. Beni öldürmeye çalıştılar. Her ne olduysa öldürmediler. Eğer 20 dakika daha geç gelselerdi, havasızlıktan ölecektim. Burada yaşananların tüm Türkiye ve dünyanın duyması gerekiyor. Benim artık geri dönüşüm yok. Buraya gelmenize gerek yok. Zaten bu gidişle cenazemi almaya gelirsiniz. İşkencenin son bulması için sonuna kadar mücadele edeceğim, sizden de bunu bekliyorum” dedi

MECLİS GÜNDEMİNDE

Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş, Barut’a yönelik işkenceyi soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. Güneş, Adalet Bakanlığı’nın yanıtlaması istemi ile şu soruları yöneltti:

  • Burhan Barut’un maruz bırakıldığı işkenceden ötürü Antalya S Tipi Cezaevi’nde herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Hizbullah ile hafızalara kazınan ‘Domuz bağı’ yöntemi de dahil Antalya S Tipi Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde işkencenin sistematik bir hal aldığı iddialarına ilişkin herhangi bir incelemeniz olmuş mudur?
  • Antalya S Tipi Cezaevi’nde kurum müdürünün talimatıyla Ömer isimli başgardiyan yönetiminde bir işkence ekibinin oluşturulduğu doğru mudur? Konuya dair herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?
  • Burhan Barut’un Tekirdağ Cezaevindeyken uğradığı işkenceye dair herhangi bir kamu personeli hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Eğer başlatıldıysa hangi yaptırımlar uygulanmıştır?

(HABER MERKEZİ)