234 müzisyen ve gruptan hükümete mektup: Adil ödeme istiyoruz

İngiltere'de sanatçılar hükümete seslendi: Pek çok müzisyen dinlenme başına 0,1 ABD doları kazanırken, orkestralardaki isimler ise hiçbir kazanç elde edemiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de sanatçılar, hükümete dijital platformlardaki telif ödemeleri ile ilgili yasaların revize edilerek, daha adil ödemelerin yapılması yönünde isteklerini iletti.

Aralarında The Rolling Stones, Tom Jones, Paul McCartney, Van Morrison, Kano, Wolf alice ve Jessie Ware gibi isimlerin de bulunduğu 234 müzisyen ve grup, Başbakan Boris Johnson'a mektup yolladı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, sanatçılar yolladıkları mektupta, mevcut telif yasasının "Teknolojik değişimin hızına ayak uyduramadığını" belirtti ve değişim talebinde bulundu.

Sanatçılar, dijital platformlardan elde edilen gelirlerde yapımcıların ve plak şirketlerin daha büyük paylara sahip olduğunu vurguladı.

Mektupta şu ifadeler yer aldı: "Günümüz müzisyenleri eserlerinden çok küçük gelirler elde ediyor. Pek çok müzisyen dinlenme başına 0,1 ABD doları kazanırken, orkestralardaki isimler ise hiçbir kazanç elde edemiyor." 

PLAK ŞİRKETLERİ TELİF GELİRLERİNİ ELİNDE TUTUYOR

Dijital platformlarda ise plak şirketleri telif gelirlerinin büyük çoğunu elinde tutuyor. Sanatçılar bu gelirden ortalama yüzde 13'lük bir pay alırken, orkestra müzisyenleri ise hiç alamıyor. Müzisyenler 1988 tarihli Telif Hakkı, Tasarım ve Patent Yasası'nda bir maddenin dijital platformlarda adil ücret dağılımı için revize edilmesinin yeterli olacağını söylüyor.

TOM GRAY: DEVRİMCİ BİR DÜŞÜNCE... 

Telif adaletsizliği ile ilgili başlatılan #BrokenRecord kampanyasının arkasındaki isim müzisyen Tom Gray, hareketin devrimci bir düşünceye sahip olduğunu belirtti.

Milletvekilleri ise halihazırda konuya ilişkin bir çalışma içerisinde. Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı'na bağlı bir komite, Spotify, Apple Music ve Amazon Music üzerinden gelirlerin nasıl dağıldığına ilişkin bir rapor hazırlıyor.

Mercury Ödülü adaylığı bulunan müzisyen Nadine Shah komiteye yaptığı açıklamada, elde ettiği telif gelirlerinin geçimini sağlamaya yetmediğini ve bu sebeple de aile evine taşındığını ifade etti.
Ülkedeki üç büyük plak şirketinin sahipleri ise mevcut iş modelinin müzisyenleri sömürdüğü yönündeki eleştirileri reddetti.

Komisyonun raporunu bu ay içinde yayınlaması bekleniyor.

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) de bu konuyla ilgili yaptığı benzer bir soruşturmada, müzisyenlerin dijital platformlardan çok az para kazanmalarının ya da hiç para kazanamamalarının kabul edilemez olduğunu vurgulamış ve Birleşik Krallık dahil tüm üye ülkelerin yasalarını gözden geçirmesi gerektiğini savunmuştu.

Etiketler sanat müzik telif