21 gazeteci gözaltında: Gerekçeyi TRT haberinden öğrendik

Diyarbakır'da ev baskınlarıyla gözaltına alınan 21 gazeteci emniyette tutuluyor. Avukatlar, karara 'erişim kısıtlaması' olduğu için gözaltı gerekçesini bile öğrenemiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında evlerine düzenlenen baskınlarla gözaltına alınan 20'si gazeteci 21 kişiyle ilgili dosyaya 'kısıtlılık' getirildi.

+Gerçek'ten Remzi Budancir'in haberine göre gazetecilerin avukatları, kendilerine verilmeyen gözaltı gerekçesini ise TRT gibi iktidara yakın yayın organlarından servis edilen haberlerden öğrendi.

Avukat Resul Temur, gözaltında olan gazetecilerle ilgili şu aşamada herhangi bir gelişme olmadığını aktardı. Gözaltı kararının kendilerine verilmediğini, neden gözaltına alındıklarına ilişkin gerekçeyi de öğrenemediklerini ifade eden Temur, “TRT haber'de yayınlanan bir haberden öğrenebildik. Orada yer alan iddiaya göre buradaki prodüksiyon şirketlerinde çalışan, kameraman ve program sunan gazetecilerin hedef alındığını görüyoruz” diye konuştu.

4 GÜN GÖZALTI KARARI VAR

Müvekkilleri ile hala görüşemediklerini ifade eden Avukat Temur, “Şu anda 4 günlük gözaltı kararı olduğu tarafımıza iletildi. Bu gözaltı kararının uzatılıp uzatılmayacağını bilmiyoruz. Herhangi bir ifade işlemi başlamadı. Nasıl bir işlem yapılacağına ilişkin bir takvim de vermiyorlar. O açıdan şu anda bir belirsizlik var. Herhangi bir gelişme yok. Bilgi vermiyorlar. Dosyayı inceleme kısıtlılığı var” ifadelerini kullandı.

Gözaltında olan gazetecilerle görüşen Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Avukat Özüm Vurgun ise sağlık durumlarının ve morallerinin iyi olduğunu söyledi. Gözaltı işlemi sırasında gazetecilere yönelik herhangi bir kötü muamelede bulunulmadığını ifade eden Vurgun “Ancak arama sırasında evleri fazlasıyla dağıtılmış. Getirilirken hastane kontrolleri yapıldıktan sonra hepsinden kan örnekleri de alınmış. Hepsi moral ve sağlık açısından çok iyiydi” dedi.

Dosyada gizlilik kararı olduğu için içeriğini öğrenemediklerini ifade eden Vurgun, “Yazılı olarak verilen herhangi bir karar yok. 4 gün gözaltı kararı şifahen var. Gözaltı gerekçesini ancak TRT, Anadolu Ajansı'ndan öğrenebiliyoruz. Hem kamera önünde olanlar, kamera arkasındakiler, ayrıca bir aşçı alınmış Kocaeli’nde. Daha şüpheli olarak gözüken ve yakalanmayan kişiler olduğu bilgisini edindik. Ama tam sayısını bilemiyoruz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)