2022 Duygu Asena Roman Ödülü’nün kazananı Seray Şahiner

2022 Duygu Asena Roman Ödülü’nde kazanan 'Ülker Abla' romanıyla Seray Şahiner oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2007 senesinden beri Doğan Kitap tarafından, Duygu Asena anısına düzenlenen Duygu Asena Roman Ödülü kazananı açıklandı. Yazar Seray Şahiner, Everest Yayınları tarafından yayımlanan 'Ülker Abla' romanı ile ödüle layık görüldü. 

Doğan Kitap tarafından yayınlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye’yi kadın hakları özgürlük ve eşitlik konularında 'ilk'lerle tanıştıran Duygu Asena’nın anısına, 2007 yılından itibaren verilen Duygu Asena Roman Ödülü‘nü bu yıl Ülker Abla’ adlı romanıyla Seray Şahiner kazandı!”

'ŞAHİNER, İLK ÖYKÜ KİTABINDAN BUGÜNE KARİYERİNDE KADIN MESELESİ ÜZERİNE GİTTİ'

2022 Duygu Asena Roman Ödülü'nün jüri başkanlığını Doğan Hızlan üstlendi. 17 Mayıs 2022 tarihinde nihai kararı vermek için toplanan seçici kurulda Asuman Kafaoğlu Büke, Filiz Aygündüz, İhsan Yılmaz, Sibel Oral, Elif Tanrıyar ve geçen yılki ödülün kazananı Nermin Yıldırım yer aldı.

Seçici kurul ödül gerekçesinde, Seray Şahiner’in, ilk öykü kitabı ‘Gelin Başı’ndan bugüne kariyeri boyunca kadın meselesinin üzerine giden, bunu temel mesele edinen, eserlerinde kadınlar arası dayanışmayı önemseyen bir yazar olduğunu belirterek gösterdiği süreklilikle ve tüm bunları yarattığı güçlü, akılda kalıcı roman kahramanları aracılığıyla okurlara aktaran bir yazar olduğu vurgulandı. Şahiner'in kurduğu bu edebi dünyanın yeni ürünü olan 'Ülker Abla' romanı da kendine özgü dili, gözlem gücü ve hikâyesiyle oy birliğiyle ödüle değer bulundu.

'DUYGU ASENA İLE ANILMAK ONUR VERİCİ'

Ödülün ardından Seray Şahiner şu ifadeleri kullandı:

“'Kadının Adı Yok'u yazan Duygu Asena adına verilen edebiyat ödülünü, ismine 'abla' sözü ile koruma getirmeye çalışan bir kadını anlattığım 'Ülker Abla' romanıyla almaktan büyük mutluluk duydum. Şimdi yürüdüğümüz yoldaki engelleri, bir meselesi olmaya dair pek çok eleştiriyi yıllar öncesinden göğüsleyerek, bugün yazı masasına daha büyük cesaretle oturmamız için birçok bedeli peşinen ödeyen Duygu Asena ile anılmak onur verici. Seçici kurula, taltifinden dolayı teşekkür ediyorum.”