2021 Mahalla Festivali başlıyor

4. Mahalla Festivali, 8-25 Eylül tarihleri arasında İstanbul Anadolu yakasında Kadıköy-Yeldeğirmeni semtinde, Avrupa yakasında ise Atatürk Oto Sanayı Sitesi’nde yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İlk kez İstanbul Sanat Bienali’nin paralel programında, 2017 yılındaki etkinliklerle başlayan Mahalla Festivali, bu yıl “Murmuration” başlığı altında 8-25 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Festival, İstanbul Anadolu yakasında Kadıköy-Yeldeğirmeni semtinde, Avrupa yakasında ise Atatürk Oto Sanayı Sitesi’nde gerçekleştirilecek.

MAHALLA FESTİVALİ'NDE BU YIL

Mahalla, İstanbul merkezli Diyalog Derneği tarafından, dünya çapındaki ortaklarla birlikte başlatılan bir platform. Gezici bir çağdaş sanat, müzik, tiyatro, film ve edebiyat festivali Mahalla Festivali ise ilk kez, İstanbul Sanat Bienali’nin paralel programında, 2017 yılındaki etkinliklerle başladı. Aralık 2020’de online olarak gerçekleştirilen etkinliklerle 250 bin kişiye ulaşan festivalin bu yıl dördüncüsü düzenlenecek.

Mahalla Festivali’nde, bu yıl yaklaşık otuz uluslararası ve yerel sanatçı birlikte çalışacak ve bir dizi etkinlik gerçekleştirecek. Festival kapsamında, Kadıköy ve Yeldeğirmeni’ndeki çeşitli bağımsız sanat alanlarıyla bir mahalle kurulacak. Festivalin ana mekânı ise Bağdat Demiryolu’nun ve Haydarpaşa Tren İstasyonu’nun yapımında yardımcı olan Alman mühendislerin yaşadığı Kadıköy semtindeki Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nin arkasındaki tarihi okul binası olacak.

12 ÜLKEDEN 30 SANATÇI YELDEĞİRMENİ MAHALLESİ'NDE BULUŞACAK

Festivalin küratörlerinden Sabine Küper-Büsch, “Küresel salgın ve çevre felaketleriyle sarsıldığımız şu günlerde, insanların moralini yükseltmeye yönelik uluslararası bir sanat festivali düzenliyoruz. Kadıköy Belediyesi, Almanya Başkonsolosluğu, Avusturya Kültür Bakanlığı, Malta Konsolosluğu da ortaklarımız arasında yer alıyor. On iki ülkeden otuz sanatçıyı, İstanbul’un yeni çekim merkezlerinden Yeldeğirmeni Mahallesi’nde buluşturacağız. Bu yıl dördüncüsünü düzenleyeceğimiz festival, 8 Eylül’de Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nin arkasında bulunan tarihi bir okul binasında başlayıp, 25 Eylül’de Kadıköy meydanında on binlerce kişiye ulaşacak olan ‘Mobilistan’ etkinliği ile sona erecek. Mobilistan sanat projesi, Manaf Halbouni ve Christian Manss tarafından gerçekleştirilen Berlin-İstanbul arası bir sanat etkinlik turu. Sanatçılar, Eylül ayında İstanbul’un farklı lokasyonlarında çalışan yerli ve uluslararası sanatçılar tarafından karşılanacak” ifadelerini kullandı.

FESTİVAL, BU YIL MURMURATION BAŞLIĞI ALTINDA DÜZENLENECEK

Müzik, edebiyat, çağdaş sanat ve çeşitli etkinliklerden oluşan, aynı zamanda fikirleri paylaşmaya davet eden festival, “Murmuration” başlığı altında gerçekleştirilecek. Bağlılık ve dayanışmaya işaret eden “Murmuration” kelimesi, yüzlerce, bazen binlerce kuşun gökyüzünde karmaşık bir şekilde koordine edilmiş desenler halinde hareket ederek uçmasıyla sonuçlanan bir fenomeni ifade ediyor.

Doğadan ilhamla seçilen kelime, Mahalla 2021 çerçevesinde, katılım, bağlılık ve dayanışma için bir metafor olarak kullanılacak. Murmuration, uluslararası ilişkilerin etkileşiminde 20. yüzyılın göç hareketlerine de bakıyor. Filozof Martin Vialon, 20. yüzyılın başlarındaki göçmenler Traugott Fuchs ve Erich Auerbach’ın hayat hikâyesini örnek alarak göç, sürgün ve vatanın karşılıklı etkilerini tartışıyor.

Festival, göçmen, yoksul, karşı cins, hayvan, çevre ve bilinmeyen biçimindeki “öteki”ni dışlayan distopik bir gerçekliği sorgulamayı amaçlıyor. Festivalin “Mahalla” başlığı, Arapçada mahalle veya yer anlamına geliyor. “Halla” (bağı çözmek) kelime kökünden gelen ve “yerleşmek”, “işgal etmek” anlamına gelen bu kelime tıpkı bir beygir ya da devenin bağını çözüp kamp yapmayı simgeliyor.

 

Festival programına buradan ulaşılabilir.