2021 'Ahi Evran yılı' ilan edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayınlanan genelge ile 2021 yılının "Ahi Evran Yılı" olarak kutlanacağı ilan edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Resmi Gazete'de yayımlanan genelge ile Anadolu'da ahilik teşkilatının kurucusu, esnaf ve sanatkar zümresinin 'piri' olarak kabul edilen Ahi Evran'ın adına 2021 yılı boyunca etkinlikler yapılacağı duyuruldu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı genelge ile Ahi Evran'ın "ahilik teşkilatı ile sosyal, iktisadi ve siyasi hayata yön verdiği, Anadolu'nun vatanlaşmasında, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda ve bir cihan devleti olmasında büyük rol oynadığı, tefsir, hadis, fıkıh, kelam ve tıp alanlarında derin bir alim, tasavvuf yolunda yüksek makam sahibi bir veli olduğu" ifade edildi.

AHİ EVRAN KİMDİR?

Asıl adı Nasıruddin Mahmud Ahi Evran bin Abbas olan Ahi Evran, 1171 yılında Azerbaycan'ın Hoy şehrinde doğdu ve 1262 yılında 92 yaşında iken Kırşehir'de vefat etti. Ahi Evran, Hacı Bektaş Veli ve Mevlana ile aynı dönemde yaşadı.

Ahi Evran'ın bu isimle anılmasının nedeninin herkesin korkup kaçtığı 'evran' denen büyük bir yılanın onu görünce sakinleşmesi ve itâat etmesinden kaynaklandığına inanılır. Ahi Evran'ın Kırşehir'de kurduğu Ahilik Evran Zaviyesi, 20. yüzyılın başlarına kadar etkisini sürdürmüştür. (HABER MERKEZİ)