2020'de reçete sayısı azaldı, fatura ücreti arttı

Salgının yaşandığı 2020'de Türkiye'de hastanelere müracaat yüzde 35, reçete sayısı yüzde 14 azaldı. Buna rağmen reçete fatura ücretleri yüzde 18 arttı, SGK'nin ilaç harcaması 48 milyar TL'yi buldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pandeminin başladığı 2020 yılında Türkiye'de devletin ilaç bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 18,7 yükseldi. Salgın yılında kronik hastaların hastaneye gitmeden ilaca erişebilmesiyle de ortalama reçete tutarları yüzde 42 yükseldi.

ECONiX Araştırma'nın yayınladığı “Covid-19’un Türkiye Kamu ve Özel Sağlık Sigorta Harcamalarına Etkisi” başlıklı rapora göre, 2020'de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sağlık harcamalarında ilaç bütçesi 48 milyar TL'yi, sağlık hizmetleri bütçesi ise 52 milyar TL’yi buldu. Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinde ödenen faturaların bütçesi ortalama yüzde 4,20 geriledi. Bu süreçte özel hastanelerin harcamalarında ise yüzde 18,66’lık artış yaşandı. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Dr. Güvenç Koçkaya “SGK harcamaları içerisinde kamu hastanelerinde başvuru ve harcama azalırken, özel hastanelerde artışın temel nedeni, kamu hastanelerinin pandemi hastanesi olup acil olmayan vakaların ameliyatlarını almamaları ve bu vakaların özel hastanelere gitmiş olabileceği söylenebilir” dedi.

Rapora göre, 2020'de özel, üniversite ve bakanlığa bağlı hastanelere müracaat yüzde 35,15, reçete sayısı ise yüzde 14,78 azaldı. Türkiye'de ilk resmî korona vakasının görüldüğü 2020 Mart ayından itibaren ise reçete fatura ücretlerinde yüzde 18,7’lik artış yaşandı. Buna göre reçete başı ortalama maliyetin yüzde 42,27 arttı. Artışı yorumlayan Tarsus Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümünden Dr. Öğr. Gör. Gülpembe Oğuzhan “Kronik hastalığa sahip hastaların COVID-19 sebebiyle hastaneye müracaat etmeden ilaçlara erişim sağlayabilmelerinin bir sonucu olarak, reçete sayısı düşmesine rağmen hastalar ilaçlarını alabilmiştir. Bu durumda görece olarak reçete başı ortalama maliyeti arttırmış” diye konuştu. 

Rapordan diğer istatistikler şöyle:

  • SGK Genel Sağlık Sigortası’nın prim gelirleri 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 142,23 artarak 127 milyar TL olarak kayıtlara geçti.
  • SGK Genel Sağlık Sigortası harcamaları ise yüzde 8,23 artışla 100 milyar TL oldu.
  • Özel sağlık sigortalarında toplanan primler 2019’a göre yüzde 65,32 artışla 8,3 milyar TL’ye ulaştı.
  • Özel sağlık sigortalarının prim ve hasar harcamaları arasındaki fark üstünden hesaplanan teknik kârı ise bir önceki yıla göre yüzde 176,78’lik rekor artışla 1,9 milyar TL’ye çıktı.

(HABER MERKEZİ)