2020 Man Booker Ödülü Douglas Stuart'a verildi

2020 Man Booker Ödülü kazananları açıklandı. Douglas Stuart ilk romanı 'Shuggie Bain' ile ödüle değer görüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerinden Man Booker Ödülü'nü kazananlar açıklandı. Ödüle 1980'lerde Glasgow'da bağımlılık ve yoksullukla mücadele ederken annesini desteklemeye çalışan bir çocuk hakkındaki romanı 'Shuggie Bain' ile Douglas Stuart layık görüldü. Jüri başkanı Margaret Busby, kararın oy birliği ile verildiğini ve karar vermenin yalnızca bir saat sürdüğünü belirtti. Busby, "Kitap meydan okuyucu, samimi ve sürükleyici... Okuyan kimse asla aynı hissetmeyecek" dedi.

Ödülünü alan Douglas Stuart, kitabını ve ödülünü alkol bağımlılığından ölen annesine adadı. Yazar, aday arkadaşlarına sarılmak istediğini ve en büyük hediyenin okuyucuların hayatlarına dokunabilmek olduğunu belirtti. 'Shuggie Bain', evliliğinin sona ermesinin ardından çaresizliğe düşen ve alkolle mücadele eden Agnes Bain'in hayatını anlatıyor.

Booker Prize Foundation'ın edebiyat direktörü Gaby Wood, jüri üyelerinin bu yılki 50 bin sterlinlik ödülü birden fazla kazanan olmaması için katı talimatlar aldığını söyledi. Wood, yeni kurallara göre, bir kazanan üzerinde anlaşamazlarsa, çoğunluk oyu alınacağını da sözlerine ekledi.

Londra'daki Roundhouse'dan yayınlanan törende, Cornwall Düşesi ve eski ABD Başkanı Barack Obama da yer aldı.

'Shuggie Bain' önümüzdeki günlerde Duygu Akın çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlanacak. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)