2019 Çevre Durum Raporu: Çanakkale'de sanayileşmenin artması hava kalitesini düşürdü

Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ‘2019 Yılı Çevre Durum Raporu’nu yayınladı. Raporda termik santrallerin ve madenlerin bulunduğu Çan ve Biga ilçeleri için, “İlçelerde sanayileşmenin artması sonucu hava kalitesinin düşük olduğu tespit edilmiştir” denildi.

Google Haberlere Abone ol

Eren Aşnaz 

ÇANAKKALE- İki termik santralin bulunduğu üçüncüsünün ise yapım aşamasında olduğu Çanakkale’nin Çan ilçesinde artan hava kirliliği ile ilgili son veriler açıklandı. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yayınlanan ‘2019 Yılı Çevre Durum Raporu’nda sağlık sorunlarına yol açan (PM10) partikül maddesi değerleri yıl boyunca 172 gün normalin üstünde görüldü.

Ulusal Mevzuat Ve Sınır Değerlerine göre oluşturulan Ulusal Hava Kalitesi İndeksinde 5 temel kirletici olan partikül maddeler (PM10), karbonmonoksit (CO), kükürtdioksit (SO2), azotdioksit (NO2) ve ozon (O3)’ için hava kalitesi hesaplaması yer aldı.

'ASTIM GİBİ SOLUNUM RAHATSIZLIKLARINI KÖTÜLEŞTİREBİLİR'

Partikül maddelerin (PM10) partikülünün yol açtığı sağlık sorunları raporda, ‘PM10 solunum sisteminde birikebilir ve çeşitli sağlık etkilerine sebep olabilir. Astım gibi solunum rahatsızlıklarını kötüleştirebilir, erken ölümü de içeren çeşitli ciddi sağlık etkilerine sebep olur. Astım, kronik tıkayıcı akciğer ve kalp hastalığı gibi kalp veya akciğer hastalığı olan kişiler PM10’a maruz kaldığında sağlık durumları kötüleşebilir. Yaşlılar ve çocuklar, PM10 maruziyetine karşı hassastır. PM10 yardımıyla toz içerisindeki mevcut diğer kirleticiler akciğerlerin derinlerine kadar inebilir. İnce partiküllerin büyük bir kısmı akciğerlerdeki alveollere kadar ulaşabilir. Buradan da kurşun gibi zehirli maddeler %100 olarak kana geçebilir" şeklinde sıralandı.

'ÇAN, BİGA GİBİ İLÇELERDE SANAYİLEŞMENİN ARTMASI HAVA KALİTESİNİ DÜŞÜRDÜĞÜ TESPİT EDİLMİŞTİR'

Hava kirliliğine sebep olan en büyük etmenlerin sanayileşme, ısınma amaçlı kullanılan kalitesiz yakıtlar ve motorlu taşıtların çok fazla sayıda kullanılması olduğu belirtilen raporda, “Çanakkale ilçeleri, özellikle Çan, Biga gibi ilçelerde sanayileşmenin artması sonucu hava kalitesinin düşük olduğu tespit edilmiştir” denildi.