2013-2015 arasındaki çözüm sürecinde neler yaşandı?
İmralı heyetinin Abdullah Öcalan'la yaptığı görüşme sona erdi. Heyetin açıklaması öncesi 2013-2015'te yaşanan çözüm süreci yeniden gündeme geldi. Peki bu süreçte neler yaşandı, kim, ne dedi?
DUVAR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) milletvekillerinin de aralarında olduğu bir heyet, gün içinde düzenledikleri İmralı ziyaretinin ardından akşam saatlerinde bir açıklama yapacak. Açıklamada, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın kritik bir çağrısının da kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. Açıklama, 2013-2015'teki sürecin zirvesi olarak değerlendirilen Dolmabahçe toplantısının yıldönümünden bir gün önce gerçekleştirilecek.
Peki çözüm süreci neydi? 2013 ile 2015 yılları arasında tam olarak ne yaşandı?
BBC Türkçe, sürecin nasıl başladığını, neler yaşandığını ve neden sona erdiğini derledi. En genel anlamıyla çözüm süreci, PKK ile devlet arasındaki çatışmaları sonlandırmaya yönelik bir süreçti. Bu amaçla İmralı Adası'nda çeşitli görüşmeler yapıldı. Bu, ilgili taraflar arasında bu türdeki ilk girişim olmamakla birlikte kamuoyunun bilgisi dahilinde olan ilk süreçti. Çözüm sürecine dair ilk haberler 2012 yılının son günlerinde gelmeye başladı.
Önce dönemin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) müsteşarı Hakan Fidan’ın İmralı Adası’na gidip Abdullah Öcalan ile görüştüğü ortaya çıktı. 28 Aralık’ta ise dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT canlı yayınında “ada ile görüşüldüğünü” söyledi.
Erdoğan "Adayla görüşmeler halen var. Çünkü netice almamız lazım" dedi.
Sonrasında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekillerinin yoğun İmralı ziyaretleri başladı. 3 Ocak 2013’te adaya giden ilk heyette Ayla Akat Ata, Altan Tan ve Ahmet Türk vardı. Aynı hafta, Fransa’da düzenlenen saldırıda PKK kurucularından Sakine Cansız’ın da aralarında olduğu üç kadın öldürüldü. Ancak bu saldırı, süreci akamete uğratmadı ve Diyarbakır’da düzenlenen cenaze töreninde barış çağrıları yapıldı.