200 kişinin yaşadığı binanın kapısı 12 yıldır kapalı

Diyarbakır'da 200 kişinin yaşadığı binanın girişi, 1 kişinin kaçak yollardan yaptığı depo nedeniyle kapandı. Kayyım yönetimindeki belediyenin, mahkeme kararına rağmen yıkım yapmadığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: MA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Dr. Ahmet Bilgin Caddesi üzerinde bulunan Süleymanoğlu Apartmanında film sahnelerini aratmayacak bir mağduriyet yaşanıyor. 24 dairelik ve en az 200 kişinin yaşadığı binanın girişinde kaçak bir depo yapıldı. Binada yaşayanlar, alt katta bulunan dükkanlardan geçerek evlerine geçebiliyor. Dükkan sahipleri bu nedenle kendi işyerini kullanamazken, çareyi dükkanı yeni bir kişiye satmakta buldu. Yeni gelen dükkan sahibi de bina sakinlerine giriş izini vermeyeceğini söyledi. Bina sakinlerinin ilgili resmi makamlara verdiği dilekçelere ve mahkeme kararına rağmen kaçak depo kayyım yönetimindeki belediye tarafından yıkılmıyor. Apartmanda yaşayanlar, sorunun çözülmemesi halinde kayyım yönetimindeki belediye önünde eylem yapmaya hazırlanıyor. 

KAYYIM KAMULAŞTIRMA KARARI ALDI

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, söz konusu kaçak yapının olduğu yer, İmar Şehircilik Daire Başkanlığı’nın "Kamulaştırma" talebiyle 4 Ocak’ta, kayyım Vali Ali İhsan Su, DBB Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Mehmet Karaaslan, Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanı Kendal Okutucu, 1'inci Hukuk Müşaviri avukat Şefik Çelik, Mali Hizmetler Daire Başkanı Zeki Karahan, Encümen Şube Müdür Vekili Zahir Kenar'ın imzasıyla toplanan mecliste kabul edildi. 

2 AY GEÇTİ HENÜZ YIKILMADI

"Kamulaştırma" kararı üzerinde 2 ay geçmesine rağmen kaçak yapı henüz yıkılmadı. Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi tarafından 22 Şubat tarihinde kaçak yapının ivedilikle yıkılması için makina teçhizatın sağlanması ve zabıta personellerinin görevlendirilmesi talebiyle yazı da yazıldı. Tüm bunlara rağmen yapı yıkılmadı. 

‘OLASI AFETTE NASIL DIŞARI ÇIKILACAK?’

Olası yangın veya afet durumunda binadan giriş ve çıkış kapalı olduğu için tahliyenin nasıl yapılacağı bilinmiyor. Bina sakinleri Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili dairelerine defalarca dilekçeyle başvurmasına rağmen soruna çözüm bulunamadığını dile getirdi. 

Binanın altında bulunan boş dükkanlar geçiş için kullanan ev sahiplerinden Emrullah Yıldız, "2012 yılında binamızın yapımı tamamlandı o günden bu yana binamızın girişi yapılan depodan dolayı yok. Binasının altında olan dükkanın içinden evimize gidip, geliyoruz.  Bu nedenle dükkan sahipleri de dükkanlarını kullanamadığı için mağdur oluyor. Bizler 12 yıldır bu mağduriyeti yaşıyoruz. Diyarbakır 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 22 Şubat’ta deponun yıkım kararı verildi. Mahkemenin karara ilişkin belediyeye tebliğ ettiği bir karar var.  Yine Belediye Zabıta Dairesi’nin de 'İvedi bir şekilde deponun yıkımı kararı' var. Ancak tüm bu kararlara rağmen bu hükümler uygulanmıyor.  Bunca karara rağmen nasıl bir güç varda bu karar uygulanmıyor. Biz buna anlam veremedik" dedi. 

‘200 İNSAN MAĞDURİYET YAŞIYORUZ’

Mahkeme kararının yerine getirilmesini isteyen Yıldız, “İki gün önce zabıtalar deponun yıkımı için geleceklerini söylediler ancak son anda yıkımdan vazgeçip gittiler.  Zabıtalar yıkım için geldi ancak bir telefonla mı ya da başkalarının bir uyarısıyla mı olduğunu anlamadık bir anda yıkım yapmadan boynu bükük bir şekilde ayrıldılar. Bu deponun yıkımı için mahkemeye verdik ve mahkeme 12 yıl sürdü. Sonunda bina sahipleri davayı kazandı. Mahkeme kararı da valiliğe, belediyeye oradan da zabıta müdürlüğüne iletildi. Sadece belediyenin gelip yıkması gerekir ancak yıkmıyorlar. Daha önceki dükkân sahibi iyi niyetinden dolayı dükkânlarının içerisinden geçiyorduk. Başkası olmasaydı bu dükkânını kiraya verirdi. Yeni dükkan sahibi haklı olarak burayı satın almış ve buraya masraf etmiş burayı çalıştırmak istiyor. Bina 24 daireden oluşuyor ve yaklaşık 200 insan bu binada yaşıyor.  Belediye buraya bir çözüm üretmelidir" diye konuştu.

Binada yaşayan Seyfettin Güler de mahkeme kararı olduğunu ve deponun kaldırılması gerektiğini dile getirdi. 12 yıldır yıkımın ertelendiğini ifade eden Güler, "Mağdur ediliyoruz. Hastalarımız var, yine engellilerimiz var. Onlar nasıl gidip gelecek. Binanın arkasında avlumuz var ancak bina önü kapalı olduğundan dolayı binanın kapısı da kapalı oluyor. Bir de bu deponun içi bomboş. Ayda bir defa bir motor içine bırakılıyor ya da bırakmıyorlar geri kalan her gün hep boş kalıyor" diye belirtti. 
 

(HABER MERKEZİ)