20 saat gözaltında tutulan Bulan: Resmen suç uydurdular

Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait hayvan barınağındaki köpek ölümünün ardından barınak önünde beklerken gözaltına alınan Şefkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan, nöbetçi mahkemece serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

KONYA - Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir görevlinin elindeki kürekle bir köpeğe vurarak öldürdüğü görüntüler gündemdeki yerini koruyor. 

Birçok hayvanseverin barınak önüne gelmesi ve burada polis engellemesiyle karşılaşması sonrası gözaltına alınan Şefkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan, 20 saat sonra serbest bırakılmasını değerlendirdi.

Yaklaşık 20 saat süren gözaltı süresinin ardından çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından yurtdışı yasağı konularak serbest bırakılan Şefkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan, yaşananları “hukuksuzluk” olarak nitelendirdi. Konut dokunulmazlığı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a hakaret suçlamasıyla gözaltına alındığını kaydeden Bulan, şunları söyledi:

“Türkiye’de şu an tam bir kanunsuzluk yaşanıyor. Ülkemizde hayvan soykırımı ile birlikte, yasa dışı toplanması, işkence edilerek kürekle öldürülmesinin yanında bunun talimatını veren Konya belediye başkanları bu hukuksuzluğun tam merkezinde. Bu barınaklar bildiğiniz bir hapishane, ölüm kampı. Biz burada Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve diğer belediye başkanları hakkında soruşturma hazırlanması gerekirken biz gözaltına alındık. Ben 2 gündür barınaktaydım. Barınakta hiçbir taşkınlık yapmamamıza rağmen, sadece oradaki canların kurtarılmasına yönelik taleplerimiz sonuçsuz kaldı.”

'GÖZALTINA ALINMAM İÇİN SUÇ UYDURDULAR'

Gece saatlerinde gözaltına alındığı ana ilişkin de bilgiler veren Bulan, önce Dutlukır Polis Karakolu’na ardından da apar topar Konya Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldüğünü ifade etti. Gözaltına alındığı sırada barınak önün de bekleyen başka gönüllülerin de ters kelepçeyle gözaltına alındığını belirten Bulan, yaşananları şu sözlerle aktardı:

“Ben gece saatlerinde yoruldum ve üşüdüm. Arkadaşıma ait araçta da 2 hasta köpek vardı. Arabanın kaloriferini hem köpeklerin hem de kendimin ısınması için açtım. Ben uyurken güvenlik şube müdürünün talimatıyla beni ters kelepçe yaparak gözaltına aldılar ve polis otosuna aldılar. Beni gözaltına aldıklarından sonra barınak önünde bulunan bazı hayvanseverlerin de gözaltına alındığını gördüm. Orada gözaltına alınan bazı hayvansever arkadaşlar polisin kendilerine tekme atarak darp ettiklerini söyledi. Beni gözaltına aldıktan sonra Dutlukır Polis Karakolu’na götürdüler daha sonra beni apar topar Terörle Mücadele Şubesi’ne götürdüler. Beni uzun süre nöbetçi mahkemeye götürmek istemediler ve uzun süre gözaltında kalmamı istediler. Polisler beni Dutlukır Karakolu’nda ‘yer yok’ diye TEM’e götürdüklerini söylemişler. Hâlbuki o anda karakolda bir tane bile şüpheli yoktu. Hatta benim duyumlarıma göre Güvenlik Şube Müdürü komiseri arayarak ‘Hayrettin Bulan’ı kesinlikle tutacaksınız, hemen savcılığa çıkartmayacaksınız en az bir gün tutacaksınız’ diyerek talimat vermiş. Gözaltına alınmam için resmen suç uydurdular. Bu resmen kanunsuzluk. Biz terörist miyiz? Biz sadece oradaki canları korumak istedik. Burada asıl suçlular Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve diğer merkez ilçe belediye başkanlarıdır. Çünkü bu canlarımızın usulsüz bir şekilde toplatılmasının talimatını bizzat veren kişiler bunlardır."

'CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÖZÜR DİLEMELİ'

“Beni gözaltına almalarının sebebi siyasidir” diyen Bulan açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Konya’ya bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelmesinden dolayı benim gibi aktif bir aktivisti gözaltına aldılar. Oysa bizim protesto gibi bir niyetimiz yoktu. Biz zaten barınak önündeydik. Tek talebimiz buradaki canların kurtarılmasıydı. Burada mücadelemiz devam edecek.”

Soruşturma kapsamında 2 kişinin tutuklanmasının yeterli olmadığını, idarecilerin de hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini kaydeden Bulan, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Köpeklerin yeri sokaklar değil, barınaklardır’ diyerek Konya’daki ölüm kampını örnek gösterdi. Oysa şimdi görülüyor ki burada tam bir zulüm var. Şimdi Cumhurbaşkanı'nın buradaki vahşeti görüp özür dilemesi gerekir. Cumhurbaşkanının ayrıca hayvanseverler ile belediyelerin işbirliğinin önünü açarak yasa dışı toplatılmanın kaldırılmasını ve kanuna uygun şekilde hareket edilmesi sağlaması gerekiyor. Bunları yanında Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve diğer ilçe belediye başkanlarının da kanun önünde hesap vermelerini sağlarsa kamuoyunda hayvanseverler de rahatlar. Bizi engelleyerek buradaki sorun çözülmez. Yetkililer bizim içeri girmemize izin vermeli. Buradaki hayvanların gönüllüler tarafından sahiplendirilmelerinin önü açılmalı” diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin önüne gelmek isteyen birçok hayvanseverin yolu polis tarafından kapatılmış ve barınak önüne gelmeleri engellenmişti. Polis ablukasını aşarak barınak önüne gelen gönüllülerin ise barınak içerisine girmesine çevik kuvvet polisleri izin vermemişti. Şefkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan'ın yanı sıra birçok gönüllü gözaltına alınmış gözaltına alınan hayvanseverler 2 saat sonra serbest bırakılırken Bulan yaklaşık 20 saat sonra serbest bırakılmıştı.

Öte yandan Konya Barosu'na mensup bazı avukatlar barınak içerisine girerek inceleme yapmak istemiş ancak avukatların da içeriye girmesi ‘yasak' denilerek engellenmişti. (DUVAR)