19 yaşındaki Herem Nergiz, Yeşil Sol Parti'den aday adayı: Kimliğimden ötürü birçok zorlukla karşılaştım

Yeşil Sol Parti'nin Diyarbakır aday adaylarından 19 yaşındaki müzisyen Herem Nergiz, "Bu ülkeyi güzelleştirecek yine gençler, kadınlar, adalet ve özgürlüktür" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 2004 yılında doğan 19 yaşındaki dengbêj Herem Nergiz, Diyarbakır'da Yeşil Sol Parti'den milletvekili aday adayı oldu. 12 yaşında müzikle tanışan Nergiz, profesyonel müzik kariyerine Aram Tigran Konservatuarı'nda başladı. Konservatuarın kayyım tarafından kapatılmasının ardından Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi'ne geçen Nergiz, aktif olarak Dicle Fırat Kültür Merkezi'nde kariyerine devam ediyor. Dengbêjler Ayşe Şan, Meryem Xan, Aslîka Qadir'den ilham ve örnek alan Nergiz, "Onların kilamlarını günümüze taşımak istiyorum. O kilamları söylemek benim için çok büyük bir onur ve gurur, beni hayata bağlıyor" dedi.

'MÜCADELEM BASKICI SİSTEME KARŞI'

Nergiz, 12 yaşından bu yana ilgilendiği müziğin kendisini siyasetten uzak tutmadığını söyledi. Herem Nergiz, siyasete atılmasının sebeplerinden birini Kürtçe konserlerin yasaklanması olarak gösteriyor. 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nda kendisinin de konser vereceği sahne öncesi polis baskısıyla karşılaştığını söyleyen Nergiz, "Neden dilimiz engelleniyor? Neden müziğimi özgürce yapamıyorum? Neden Kürtçe eğitim öğretim göremiyorum? Bu sorular benim siyasete adım atmamda etkili oldu. Kadınsan sahneye çıkman dini açıdan hoş görülmeyen bir şey. Mücadelem baskıcı yobaz toplum yapısı ve dili yasaklayan sisteme karşı. Yaşım 19 ama bu hayatta Kürt kimliğimden ötürü birçok zorlukla karşılaştım” dedi.

‘ANA DİLDE EĞİTİM ALABİLECEĞİMİZ BİR TÜRKİYE HAYAL EDİYORUM’

"Televizyonu her açtığımda kadın cinayetleriyle karşılaşıyorum. En mutsuz ülkelerin arasındayız. Mutlu bir Türkiye’yi hayal edebilme olasılığı çok azken bir genç ruhuyla çok güzel hayallerim var" diyen Nergiz, "Bu ülkeyi güzelleştirecek yine gençler, kadınlar, adalet ve özgürlüktür. Hayvanların şiddet görmediği, kadınların öldürülmediği, anadilde eğitim alabileceğimiz, Kürtçenin resmi dil olacağı, annelerin artık gözyaşı dökmeyeceği, yöresel kıyafetlerimizi özgürce giyebileceğimiz, insanların kimlikleri yüzünden öldürülmediği demokratik bir ülke hayal ediyorum" diye konuştu.

Nergiz, Meclis’e girmesi halinde ilk hedefinin İstanbul Sözleşmesi’ni geri getirmek için mücadele etmek olacağını söyledi. Meclis’e giremese de amaçlarından vazgeçmeyeceğini, sanatçı kimliğiyle amaçlarını savunacağını vurgulayan Nergiz, sanatı bırakmak gibi bir düşüncesinin asla olmadığını belirterek, “Kürtçe şarkılarımla, Kürt dilimle, sanatımla ön planda olacağım" dedi.