16'ıncı Karaburun Bilim Kongresi: 'Sosyalistler ne yapmalı?'

1-4 Eylül tarihlerinde düzenlenecek Karaburun Bilim Kongresi, “Sosyalistler Ne yapmalı?” sorusunu sorarak, Türkiye’deki derin yoksullaşmayı, ve seçimleri tartışmaya çağırıyor.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Bu yıl 1 - 4 Eylül tarihleri arasında 16'ıncısı düzenlenecek olan Karaburun Bilim Kongresi için çağrı bildirisi yayınlandı. “Yarınların şafağında ezilenlerin seçimi” başlıklı bildiride, 21'inci yüzyılın tüm dünyada kapitalizmin ardışık derinleşen krizlerine tanıklık ettiği belirtildi. Dünya emekçi sınıflarını kuşatan yoksulluk, savaşlar, salgınlar ve doğanın tahribatının bu krizlerin çıplak dışavurumları olduğu ifade edilen bildiride, küresel eğilimlerin somut toplumların özgün koşullarında kendine has içerikler kazandığı belirtildi.

Türkiye toplumsal tarihinin en zor ve en karanlık dönemlerinden birini yaşadığı vurgulanan bildiride, “Mevcut kriz yalnızca iktisadi ya da siyasal (iktidar) alanla sınırlı değil, toplumun tüm varoluş pratiklerini tehdit eden bir rejim krizine dönüşmüş durumda. Emekçiler, öğrenciler, kadınlar, LGBTQ+’lar, çocuklar, mülteciler, Kürtler yani toplumsal hayatın tüm bileşenleri, tüm pratikleri iktidarın giderek yoğunlaşan baskı rejimiyle yüz yüze” denildi.

'KONGRE, DERİN YOKSULLAŞMAYI, ALTTAN GELEN DİRENİŞ DALGASINI VE SEÇİMLERİ TARTIŞMAYA ÇAĞIRIYOR'

16'ıncı Karaburun Kongresi'nin, Marx’ın 11'inci tezindeki “Aslolan dünyayı değiştirmekti” tespitine olan inançla içinde bulunulan süreçte “Sosyalistler Ne yapmalı?” sorusunu sorarak herkesi düşünce sofrasına davet ettiği belirtilen bildiride, şöyle denildi;

“Türkiye içeride ve dışarıda giderek artan kriz eğilimlerinin eşiğinde (olağan durumda) 2023 yılında yapılacak olan seçim sürecine çoktan girmiş durumda. Hiç kuşkusuz bu seçim süreci ve sonuçları Türkiye siyasal tarihi için çok önemli sonuç doğuracaktır. Daha şimdiden mevcut seçim Türkiye halkları için bir tür rejim tercihine dönüşmüş durumdadır. Türkiye sosyalistleri AKP iktidarının ne olduğunu yirmi yılın tecrübesiyle artık elbette biliyor. Peki ama bu bloğun karşında yer alan ve altı siyasal partinin oluşturduğu blok hakkında ne biliyor ve ne düşünüyoruz? Sosyalistler bu blokla kurulacak siyasal hattı nasıl tanımlamalı ve nasıl sürdürmeli? Kongremiz sizi özellikle Türkiye’deki derin yoksullaşmayı, alttan gelen direniş dalgasını ve tabii ki seçimleri tartışmaya çağırıyor”

Bu yıl kongrenin düzenleme kurulunda yer alan isimler ise şöyle:

A. Aydın Arı, Ahmet Haşim Köse, Barış Yıldırım, Dilek Karabulut, Doğan Emrah Zıraman, Emel Yuvayapan, Erkin Başer, Mehmet Türkay, Melda Yaman, Nihat Koçyiğit, Onur Hamzaoğlu, Ömer Selvi, Özcan Gülhan, Özlem Özkan, Yasemin Özgün

Kongre programına ve bildirinin tam metnine bu adresten ulaşılabilir.