16. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali başlıyor

16. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali çevrimiçi olarak başlıyor. 1-9 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan festival, 38 filme ev sahipliği yapacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 16. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali (İFF) başlıyor. 1-9 Mayıs tarihleri arasında çevrimiçi olarak 38 filmi izleyicilerle buluşturacak olan festivalin “Festivale Doğru” bölümündeki etkinlik ve gösterimleri ise bu ay gerçekleşecek.

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, dünyadan ve Türkiye’den emekçilerin, işsizlerin, kadınların, LGBTİ+’ların, gençlerin mücadelesini anlatacak. Festival, yaşanılan haksızlık ve adaletsizlikler “Hangi Kadraja Sığar” diye soracak. 

Korona virüsü salgını nedeniyle çevrimiçi olarak düzenlenecek olan festival, bu yıl ikincisi gerçekleşecek olan “Festivale Doğru” bölümünde, izleyicileri diğer Uluslararası İşçi Filmleri Festivalleri ile buluşturacak.  “Festivale Doğru” bölümünde yer alan üç kısa film de Türkiye’de ilk gösterimini yapacak.

"Festivale Doğru" etkinlikleri kapsamında 17 ve 24 Nisan tarihlerinde iki söyleşi düzenlenecek. 17 Nisan Cumartesi günü, gösterim öncesi gerçekleşecek canlı söyleşide Nordic Labour Film Festival’inden Susanne Ovelius ve söyleşinin ardından gösterilecek filmlerin yönetmeni Astrid Askberger yer alacak. Söyleşi sonrası Askberger’ın “Ben de oradayım” (Jag var också med) ve “Duvar” (Väggen) filmlerinin gösterimi yapılacak. İspanya Bask LAN Film Festival’inden Itxaso Díaz’ın konuk olacağı söyleşi ise 24 Nisan Cumartesi günü gösterim öncesi gerçekleşecek. Söyleşinin ardından “Deniz Kadınları” (Mujeres de la mar) adlı film izleyiciyle buluşacak.

FESTİVALİN AÇILIŞI 1 MAYIS'TA YAPILACAK

Sunuculuğunu Yeliz Kuvancı’nın üstleneceği festival açılış gecesi 1 Mayıs 2021’de saat 20.00’de çevrimiçi olarak düzenlenecek ve festivalin YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacak. Müzisyen Ezhel, festivalin açılış gecesi konuğu olacak. 

Program İspanyol yapımı “Sınırımız Gökyüzü” (El Cielo Es Nuestro Techo) adlı belgesel filmin gösterimiyle son bulacak.

11 FİLM TÜRKİYE'DE İLK DEFA GÖSTERİLECEK

Festival programında Türkiye’de ilk defa gösterilecek 11 film yer alıyor. Festival kapsamında ayrıca Emin Alper’in “Kız Kardeşler” ve Kıvanç Sezer’in “Küçük Şeyler” filmleri de festival kapsamında izleyicilerle yeniden buluşacak.

İFF kapsamında Türkiye’de ilk kez gösterilecek filmler şöyle:

NAE PASARAN (GEÇİT YOK)

Belgesel film 1974’te bir İskoç kasabasında Pinochet diktatörlüğüne karşı Şili Halkı ile dayanışan fabrika işçilerini anlatıyor.

HACKİTAT (POLİTİK BİLGİSAYAR KORSANLIĞININ 9 KATMANI)

İsveç yapımı belgesel film antikapitalist bilgisayar korsanlığı üstüne.

LENİN... THE TRAİN (LENİN'İN TRENİ)

Kurmaca film 1. Dünya Savaşı sırasında içlerinde Lenin’in de bulunduğu göçmenlerin bir trende nasıl Avrupa’dan Rusya’ya ulaştıklarını anlatıyor.

BRÖD OCH RÄTTVİSA (EKMEK VE ADALET)

İsveç yapımı belgesel, günümüzde siyasetin yoksulluk ve sınıflı toplum ile ilişkisini sorguluyor.

EL CİELO ES NUESTRO TECHO (SINIRIMIZ GÖKYÜZÜ)

İspanya’daki bir sahilde hepsi kadınlardan oluşan yerel kabuklu deniz hayvanı çiftçilerinin işlerini kaybetmemek için verdiği mücadeleyi anlatıyor.

MUJERES DEL CAMPO (KIRSALIN KADINLARI)

Belgesel, İspanya kırsalında, kadınların öyküsünü işliyor.

THE GAMA STRİKE (GAMA GREVİ)

Türk İnşaat şirketi Gama işçilerinin İrlanda’daki direnişini anlatıyor.

TOKYO HİGATA (TOKYO GELGİT DÜZLÜĞÜ)

Japonya yapımı belgesel günümüz toplumunu kuşatan çevresel yıkım, toplumsal yaşlanma, gelir farkı gibi çeşitli sorunlara yaklaşırken, Japonya’nın savaş sonrası tarihindeki kalkınma ve durgunluğu işliyor.

TOGUZDAN KİYİN EGİZ (DOKUZDAN SONRA İKİZ)

Belgesel, Kırgızistan’da, küçük bir köyde mütevazı bir ailenin yaşam öyküsünü ele alıyor.

SEMENTES - MULHERES PRETAS NO PODER (TOHUMLAR: SİYAH KADINLAR İKTİDARA)

Brezilya yapımı belgesel, siyah kadınların Brezilya’da başlattığı seçim kampanyasına eşlik ediyor.

RİTMİN İSYANI (RİOT OF RHYTHM)

Türkiye yapımı kısa film, ilhamını devrimci müzisyenler İbrahim Gökçek ve Helin Bölek’ten alıyor.