15 yıllık hak mücadelesi ‘kazanımla’ bitti: Bizimki buruk bir sevinç

Soma Uyar Madencilik işçileri, 15 yıla varan tazminat hakkı mücadelesini kazandı. Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, “Bu yolda kayıplarımız var. Bizimki buruk bir sevinç” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Manisa’nın Soma ilçesinde yıllardır tazminat haklarını alamadıkları için defalarca Ankara’ya yürüyen, eylem yapan Uyar Madencilik işçileri, 15 yıla varan mücadelesini kazandı. Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde direnen işçilerin, iş kazası, ölüm ve kıdem tazminatlarına ilişkin ödemeler başlıyor.

Hükümet yetkilileriyle varılan uzlaşma sonrasında hak sahibi olduğu belirtilen 952 işçiye yapılacak ödeme planı liste halinde açıklanırken, Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, 'Ölmek var, dönmek yok’ diye çıktıkları yolda mücadelelerini, verdikleri kayıpları ve kazanımlarını anlattı. 

15 YILA VARAN MÜCADELE: KAZANDIK!

Maden işçilerinin, Uyar Madencilik ve Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) karşı sürdürdüğü tazminat mücadelesinin yıllar önce başladığına dikkat çeken Başaran Aksu, süreci şöyle anlattı: “Soma’da 301 işçinin hayatının kaybettiği maden faciasından sonra Uyar Madencilik ve Soma Maden İşletmeleri AŞ tarafından tazminatsız ve gerekçesiz işten çıkarılan yaklaşık 3 bin 500 madenci, haklarını 2020 Temmuz'unda Meclis'te çıkan bir yasayla aldı.

Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu

Ancak Uyar Madencilik işçileri, farklı bir sözleşmeye tabi oldukları gerekçesiyle bu yasanın kapsamı dışında tutuldu. Uyar Madencilik işçilerinin de tazminat haklarını alması için 15 yıla varan mücadele, ‘ölmek var dönmek yok’ şeklinde ilerledi. Defalarca Ankara’ya gelerek yetkililerle görüştük, sesimizi duyurmak için eylemler yaptık. Sonunda yapılan görüşmeler sonuç verdi ve işçiler haklarını alacak.” 

952 İŞÇİ AÇIKLANDI, SAYI BİN 100’E ÇIKAR’ 

Aksu, uzun süren mücadelenin ardından yetkilerle uzlaşmanın sağlandığını ve tazminat ödemesi yapılacak 952 kişinin listeler halinde açıklandığını belirterek, şöyle konuştu: “Hükümet yetkilileri ile temmuz ayında yaptığımız görüşmede mağduriyetin en kısa zamanda giderileceğini ifade etmişlerdi. Bu süreçte AK Parti Grup Başkanı Mustafa Elitaş ile görüşmelerimiz devam etti. 16 Ekim’de mağdurların başvurularını aldılar, yaklaşık bin 300 başvuru yapıldı. Birkaç gün önce de hak sahibi olduğunu ifade ettikleri ve tazminatları ödenecek olan 952 kişi açıkladılar. Görüşmeler devam ediyor; bu listedeki isimler bin 100’e çıkacak gibi görünüyor. Şirket, yıllar içerisinde sürekli sahiplik değiştirme yöntemini kullanarak işçilerin tazminatlarını ödemedi. Bu yüzden de aynı patronun farklı şirketlerinde çalışan arkadaşlar var ve bu anlaşma son çalışılan yerden baz alındı. Şimdi hizmet birleştirme konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Uyar Madencilik bünyesinde çalışan ve mağdur olan işçilerle ilgili sorun, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) üzerinden bir ödeme planı hazırlanarak çözüldü.”

Ankara dönüşü trafik kazasında vefat eden Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin ve Ali Faik İnter.

‘BİZLER ‘ÖLÜMÜ ZORLA KANIKSATILMIŞ’ BİR COĞRAFYADA YAŞAYAN İNSANLARIZ’

Yıllardır süren mücadelenin ‘kazanımla’ tamamlanmasından duydukları memnuniyeti anlatırken, ‘buruk bir sevinç’ yaşadıklarını da sözlerine ekleyen Aksu, temmuz ayında geldikleri Ankara’dan dönüşte trafik kazasında kaybettikleri Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin ile babasının hakkı için savaşan Ali Faik İnter’in üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. 

“Bizler yoldaşları, arkadaşları olarak, ‘keşke bu hak arayışında olmasaydık, gerekirse kazanmasaydık ama yaşasalardı’ dedik” ifadelerini kullanan Aksu, şöyle devam etti: “Türkiye’de madem işçileri yoksullukla kıvranan, ‘ölümü zorla kanıksattırılmış’ bir coğrafyada yaşayan ama mücadeleden hiç vazgeçmeyen insanlardır. Bu uğurda çok kayıp verdik: Uyar Madencilik bünyesinde çalışırken kaza geçirerek iki bacağını kaybeden İdris Sarıkaya, gözlerini kaybeden Ali Kandemir gibi örnekler, yıllardır haklarını almak için mücadele etti. Uzun yıllar süren mücadelemizi kazandığımız için tabii ki mutluyuz; bu mağduriyetten etkilenen işçilerin aileleri de göz önüne alındığında yaklaşık 6 bin kişi, haklarının bir kısmına kavuşmuş olacak.

‘ANILARI BİZİMLE YAŞAYACAK’

Bu yolda babasının hakkı için 15 yıldır mücadele eden Ali Faik İnter’i, bu yoksulluk ve sömürü düzeninin içinden çıkararak mücadeleye katılan Başkanımız Tahir Çetin’i kaybettik. Koltuğu hala boş, yeri doldurulmaz. Bu kazanım; buruk bir sonuç bizim için. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızın anıları da mücadeleleri de bizler için çok taze ve bizimle yaşayacak. Onların mücadeleleri, anıları diğer arkadaşlara da örnek olacaktır.”