14 yaşındaki Seyfullah'ı ağır yaralayan polise 5 yıl hapis cezası

Hakkari'de 2009 yılında 14 yaşındaki Seyfullah Turan’ı silah dipçiğiyle vurarak ağır yaralayan polise, yeniden yargılandığı davada 5 yıl hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 2009 yılında Hakkari'de boş bir arazide arkadaşları ile top oynayan 14 yaşındaki Seyfullah Turan’ı, başına uzun namlulu silah dipçiğiyle vurarak ağır yaralayan özel harekat polisi Bahadır Turan yeniden yargılandığı davada 5 yıl hapis cezası aldı. Davanın Elazığ 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına Seyfullah Turan’ın avukatları Van’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, sanık polis Turan ise duruşmaya katılmadı. Yapılan yargılamada polis Bahadır Turan’a “nitelikli yaralama” suçundan 5 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme ayrıca polisin tutuklanması dönük talebi ise reddedildi. Cezayı az bulan avukatlar davayı İstinaf’a taşıyacak.

Demokratik Toplum Partisine (DTP) yönelik operasyonları protesto etmek amacıyla Hakkari'de, 23 Nisan 2009 tarihinde gerçekleştirilen eylem sırasında Bahadır Turan, 14 yaşında olan Seyfullah Turan’ın kafasına silah dipçiği ile vurarak ağır yaralamasına neden olmuş, Turan günlerce yoğun bakımda kalmıştı. Bahadır Turan hakkında, "kasten adam öldürmeye teşebbüs ve işkence" suçlamasıyla 5 yıl hapis istemiyle Hakkari'de açılan dava, daha sonra "güvenlik" gerekçisiyle Isparta 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Yargılama sonucunda sanık polise "Polisin meşru müdafaa halinde ve psikolojisinin bozuk olduğu, zor kullanma yetkisini kullandığı" gerekçesiyle sadece 6 ay 7 gün hapis cezası verildi. Ceza 2 yılın altında olduğu için de para cezasına çevrildi.

Seyfullah Turan’ın avukatları, kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, başvuruyu yaklaşık 3 yıl sonra karara bağladı. 9 Kasım 2017’de toplanan AYM Birinci Bölüm, Seyfullah Turan’ın "işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğine" ilişkin iddiasını kabul edilemez buldu. Turan’ın anayasanın 17. maddesinde güvence altına alınan "yaşama hakkının ihlal edildiğine" ilişkin iddiasının kabul edilebilir olduğuna hükmeden mahkeme, başvurucunun yaşama hakkının maddi ve usul boyutunun ihlal edildiği sonucuna vardı. Mahkeme, yeniden yargılama yapılması amacıyla kararın bir örneğini Isparta’daki mahkemeye gönderdi. AYM’nin dosya ile ilgili duruşmanın yakın bir ilde görülmesine karar vermesinin ardından ise duruşma Elazığ’a taşındı. (MA)