14 saatlik 'Women Make Film' belgeseli Kundura Sinema’da

Kundurama gösterimleri, Mark Cousins’ın 14 saatlik belgeseli “Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema” ile devam ediyor. “Başarılı bir karakter nasıl yaratılır?”dan “Etkileyici bir açılış sahnesi nasıl çekilir”e, film yapımına dair birçok temel soruya, kadınların çektiği filmler ile yanıt veren film; beden, cinsellik, aşk, din, politika, ölüm, var oluş gibi kavramları işlerken kadın bakışının neyi etkilediğini ve değiştirdiğini de sorguluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kundura Sinema’nın yeni çevrimiçi izleme platformu Kundurama gösterimleri, Mark Cousins’ın 2020 Avrupa Film Ödülleri’nde Yenilikçi Anlatım Ödülü alan 14 saatlik belgeseli “Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema” ile devam ediyor. Dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin ders verdiği bir sinema okulunun kapılarını aralayan film, 15 Mart-12 Nisan tarihleri arasında Kundurama’da Türkçe altyazı seçeneğiyle yayında olacak ve sınırlı kontenjanla ücretsiz olarak izlenebilecek.

15 saat süren arşiv çalışması “The Story of Film An Odyssey / Sinemanın Hikâyesi” (2011) ve sinema tarihinin çocuk kahramanlarını anlatan “A Story Of Children And Film / Sinema Ve Çocukların Hikâyesi” (2013) filmleriyle tanınan İngiliz yönetmen ve sinema eleştirmeni Mark Cousins’ın dünya galasını 2018’de Venedik Film Festivali’nde yapan belgeseli “Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema”, film çekmenin inceliklerini ve altın kurallarını 40 farklı başlıkta ve 183 kadın yönetmenden seçtiği binlerce sahneyle anlatıyor.

“Başarılı bir karakter nasıl yaratılır?”dan “Etkileyici bir açılış sahnesi nasıl çekilir”e, film yapımına dair birçok temel soruya, kadınların çektiği filmler ile yanıt veren film; beden, cinsellik, aşk, din, politika, ölüm, var oluş gibi kavramları işlerken kadın bakışının neyi etkilediğini ve değiştirdiğini de sorguluyor.

KADINLARIN SİNEMASI

“Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema”, filmin ortak yapımcılarından olan Tilda Swinton’ın yanı sıra Jane Fonda, Adjoa Andoh, Sharmila Tagore, Kerry Fox, Thandie Newton ve Debra Winger gibi oyuncuların anlatıcılığında yola çıkıyor.

Film, izleyicilerin 1896’da sinema tarihinin ilk kurmaca filmi olan “La Fée aux Choux”ü çekmiş Alice Guy-Blaché’tan başlayarak Germaine Dulac, Dorothy Arzner, Maya Deren, Kira Muratova, Lotte Reiniger, Larisa Shepitko, Füruğ Ferruhzâd, Agnès Varda, Kinuyo Tanaka, Chantal Akerman, Věra Chytilová, Jane Campion, Claire Denis, Kelly Reichardt, Maren Ade, Helma Sanders-Brahms, Liv Ullmann, Lucrecia Martel, Catherine Breillat, Sally Potter, Kathryn Bigelow, Samira Makhmalbaf, Athina Rachel Tsangari, Lucile Hadžihalilovi, Ava DuVernay, Sofia Coppola, Jessica Hausner, Ursula Meier, Lynne Ramsay, Andrea Arnold, Deniz Gamze Ergüven, Céline Sciamma gibi yüzlerce yaratıcı kadının sinemasını keşfetmesi için de bir arşiv sunuyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)