14. Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri başlıyor: Murat Bayramoğlu'nun belgesel filmi 'Cemil' Pera Müzesi'nde

14. Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri fiziki gösterimlerine başlıyor. Gösterimler kapsamında Murat Bayramoğlu'nun belgesel filmi "Cemil", 11 Temmuz Pazar günü izleyicilerle buluşacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’de belgesel alanında yapılan en önemli etkinliklerden birisi olma özelliği taşıyan Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri bu yıl 14. kez düzenleniyor. Festivalin fiziksel gösterimleri kapsamında Murat Bayramoğlu'nun insan-doğa-mekân üçgeninde bir çiftçinin tarlasındaki mısırları korumak için verdiği mücadelenin hikâyesini konu edinen belgesel filmi "Cemil", 11 Temmuz Pazar günü saat 17.00'da Pera Müzesi'nde gösterilecek.

Geçtiğimiz yıl pandemi şartlarında gerçekleştirilen özel çevrimiçi gösterimlerin ardından bu yıl yeniden fiziksel mekânlara dönen ve son dönemin önemli belgesellerinden bir seçkiyi izleyicilere sunmaya hazırlanan Documentarist, aynı zamanda geçmiş yıllarda bünyesinde ödül kazanmış filmlerden bir seçkiyi de çevrimiçi olarak gösterime sokacak.

ÇEVRİMİÇİ GÖSTERİMLER

Documentarist bu yıl, 3 Temmuz tarihinde çevrimiçi gösterim seçkisiyle başladı. Festival tarafından on yıldır dağıtılan Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’nü kazanmış filmlerden oluşturulan bu program, sahneport.com platformu üzerinden 9 Temmuz’a kadar izleyicilerle buluşacak. Bu seçki kapsamında İmre Azem’in "Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir" (2011), Reyan Tuvi’nin "Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek" (2014), Gürcan Keltek’in "Koloni" (2015) ve Selim Yıldız’ın "Hatırlıyorum" (Bîra Mı’têtın, 2016) filmleri izlenebilecek. Bu filmlerin gösterim programına Documentarist’in internet sitesi üzerinden ulaşılabilir.  

ONUR KONUĞU: ELIANE RAHEB

Festivalin ana programı ise 6-11 Temmuz tarihleri arasında, Pera Müzesi, Fransız Kültür Merkezi ve Arter’de düzenlenecek gösterimlerle gerçekleştirilecek. Documentarist’in bu yılki onur konuğu ise Lübnanlı belgesel yönetmeni Eliane Raheb. Festivalde Raheb’in bu yıl Berlinale’de Teddy Ödülü’nü kazanan son filmi "Miguel’in Savaşı"nın (Miguel’s War, 2021) yanı sıra "Uykusuz Geceler" (Sleepless Nights, 2012) ve "Geride Kalanlar" (Those Who Remain, 2016) filmleri de gösterilecek. 

ULUSLARARASI PANORAMA VE TÜRKİYE PANORAMA

14. Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri’nin programında bunların yanı sıra içinde bulunduğumuz küresel ekoloji krizinin muhtelif biçimlerine, kapitalist sömürü düzeni ile bağlantısına ve bu alanda verilen mücadelelere dair belgesellere yer verilen ‘XR: Yokoluş İsyanı’, prömiyerlerini çeşitli dünya festivallerinde yapmış filmlerden oluşturulan Uluslararası Panorama ve Türkiye’de üretilen belgesellerin bulunduğu Türkiye Panorama bölümleri de yer alıyor.

Documentarist’te her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye Panorama bölümüne ilk veya ikinci filmleriyle seçilen yönetmenlerden birisi Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’nün sahibi olacak. Ödülün bu yılki jürisi Tarabya Kültür Akademisi sanat yönetmeni Pia Entenmann, yapımcı Armağan Lale, sinema yazarı Ayça Çiftçi, müzik yazarı akademisyen Feyzi Erçin ve geçen sene ödülü kazanan Ardin Diren’den oluşuyor. Uluslararası seçkide yer alan filmlerden birine verilen FIPRESCI Ödülü’nü ise bu yıl Maricke Nieuwdorp (Hollanda), Nadia Meflah (Fransa) ve Ahmet Gürata’dan (Türkiye) oluşturulan jüri takdim edecek.

Bu yıl çevrimiçi ve fiziksel mekânlarda gerçekleştirilecek 14. Documentarist İstanbul Belgesel Film Günleri’yle ilgili detaylı bilgiye festivalin internet sitesinden ulaşılabilir. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)